Menü

Arctisztítás otthon lépésről-lépésre

Arctisztítás otthon lépésről-lépésre

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan működnek az arclemosók, hogy milyen arctisztítót válassz a bőrtípusodhoz és azt is, hogy miért olyan fontos az arctisztítás a bőr számára. Így amikor esténként fáradtan hazaérsz, már meg sem fog fordulni a fejedben, hogy mi lenne ha kihagynád a mai arctisztítást, mert tudod, hogy az esti rutin kihagyásáért a bőröd cseppet sem lesz hálás.

Ahhoz, hogy az arcbőröd egészséges maradhasson, gondoskodnod kell róla. Ebbe beletartozik az is, hogy eltávolítod róla a mindennapok szennyeződéseit, amelyek eltömítik a pórusokat és károsítják a hámrétegeket.

Az arctisztítók nagyon egyszerűen működnek, viszont könnyű belőlük rosszat választani. A legtöbb arclemosó felületaktív anyagokkal tisztítja meg a bőrt. Van bennük vízkedvelő és olajkedvelő rész is, így tudják hatékonyan eltávolítani a szennyeződéseket. Az olajkedvelő részhez tapadnak a szennyeződések, a fölösleges faggyú a bőrödről, amikor pedig leöblíted a vízkedvelő résszel távolítod el az arcodról a lemosót a benne megtapadt szennyeződésekkel együtt.

Milyen a rossz arclemosó?

Vannak igazán agresszív arclemosók, ahol az olajkedvelő rész nem csak a szennyeződéseket és egy minimális faggyút távolít el a bőrödről, hanem fontos lipideket és aminosavakat is, ilyenkor szoktad azt érezni, hogy csikorgóan tiszta a bőröd és kellemetlenül húzódik, egyből az arcmosás után.

Példa a rossz arclemosóra a szappan, minden bőrtípus esetében kerülendő a szappan használata. Mára nem titok, hogy a szappan lúgos kémhatása felborítja a bőr Ph-ját. Ez a legjobb esetben is túlzott szárazsághoz vezethet, ráadásul a bőr védelmi rétegeit is megbontja. Védelem hiányában a különböző kórokozók könnyebben bejuthatnak a mélyebb rétegekbe kellemetlen tüneteket és akár tartós betegségeket okozva.

 

Otthoni arctisztítás, lemosás lépései

A napi rutin során ezeket a lépéseket érdemes követni: alapos arctisztítás, célzott problémakezelés, végül az ápolás.

  1. Először szabadulj meg a szennyeződésektől, a sminktől és az izzadtságtól, ami a bőrödre tapadt egy jó arclemosóval vagy arctisztító folyadékkal, ami a bőrtípusodhoz és a bőrproblémádhoz illeszkedik. Ne felejtsd el alaposan leöblíteni még az úgynevezett micellás vizet sem.
  2. Itt következik a célzott ápolás bevetése; lehetnek ezek szérumok, lotionok, eszenciák, kifejezetten a megoldani kívánt bőrproblémára fókuszálva.
  3. Végül egy jól megválasztott arckrémmel gondoskodj a táplálásról is.

+1 Emellett reggelente ne felejtkezz el a fényvédő használatáról sem, ez megóv majd a nap káros sugaraitól amellett, hogy a lehető legjobb anti-aging szokás, amit bevezethetsz.

A mindennapos tisztítás mellett időről időre jó, ha egy hámlasztó fátyolmaszkkal vagy arcradírral eltávolítod az elhalt hámsejteket, úgymond revitalizálod a bőrt. Hogy milyen időközönként van erre szükség, nagyban függ attól is, hogy mennyi kihívásnak teszed ki a bőrt, ha már azt érzed, hogy a felszíne érdes, esetleg szürkés és fakó, akkor ideje bevetni ezeket. Amellett, hogy a bőröd újra ragyogóan üde lesz, az elhalt hámsejtek eltávolításának köszönhetően a bőrápoló kozmetikumok is könnyebben beszívódnak a bőrödbe, ha nem kell az elhalt hámrétegen átküzdeniük magukat.

Az arctisztítás általános lépéseit a legjobb, ha reggel és este is megismétled. Így biztos lehetsz abban, hogy minden piszoktól megszabadultál és könnyedén pótolhatod az elveszített vizet és tápanyagokat is.

Milyen arctisztítóra lesz szükséged?

Az, hogy milyen tisztító és ápoló kozmetikumokra lesz szükséged, nagyban függ a bőrtípusodtól és az esetlegesen fennálló bőrproblémáidtól. Ha tágak a pórusaid, akkor célszerű olyan terméket választanod, ami ezeket a pórusokat nem csak kitisztítja, de össze is húzza. 30 év felett pedig érdemes hialuronsavat tartalmazó termékeket alkalmaznod, hogy elébe mehess a ráncok kialakulásának.

 

 

Sokat segíthet az ápolás során, ha arctisztító készüléket alkalmazol. A különböző fejek nem csak a tisztító folyamatok hatékonyságát növelhetik, de az ápoló szerekben lévő tápanyagok felszívódását is segítik. Viszont ha a bőröd rosaceás, nem javasolt a használata, mivel a keféje felsértheti a fokozottan érzékeny hámréteget, ami akár gyulladáshoz is vezethet. 

Még nem találtad meg a tökéletes arctisztítót, ami segítené a mindennapjaidat? Tekintsd meg széles kínálatunkat arctisztító, arclemosó kozmetikumokból! Készletünkben a legtöbb bőrtípus számára találhatsz megfelelő készítményt, melyek a különböző bőrproblémák kezelésében is segítséget nyújthatnak majd számodra.

Keresés