Menü

2 különleges hatóanyag, amiről érdemes többet megtudnod a hibátlan bőr érdekében

A cikk szerzője Salomé - Tudományos Szépség Blog írója, orvos
2 különleges hatóanyag, amiről érdemes többet megtudnod a hibátlan bőr érdekében

Ezzel a két hatóanyaggal egyre többet fogsz találkozni a kozmetikumok összetevői között. Hogy miért? Tesztekkel igazolták, hogy szuper hatékonyan segítenek megoldani a bőrproblémákat és nagyban hozzájárulnak a gyönyörű, hibátlan bőrképhez.

ÁZSIAI GÁZLÓ

Az ázsiai gázló nevű növény elég sok néven ismert: centella asiatica, tigrisfű és gotu cola megnevezéssel is találkozhattok vele. Ami ennél is fontosabb: a gázló a kozmetikumokban számos formában elrejtőzhet. Minden, ami "cica-" előtaggal rendelkezik, illetve minden, ami "madeca- valami" vagy "madecassoside" néven fut, a centella asiatica valamilyen kivonatát vagy hatóanyagát is tartalmazza.

 

Az ázsiai gázló hatóanyagai

A növényből számos biológiailag aktív molekulát kivontak az évek során. Ezek természetes formájukban együtt és külön-külön is jól működtek, egyeseket azonban laboratóriumi körülmények között tovább alakítottak, hogy előnyösebb tulajdonságokat nyerjenek. Ezek a  polifenolok és triterpének csoportjába sorolható hatóanyagok elsősorban antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a bőrápolásban mindenki hasznára válnak.

 

Az ázsiai gázlót az INCI-ben a következő neveken találhatod meg:

  • asiaticoside
  • madecassoside
  • asiatic acid
  • madecassic acid
  • centella asiatica
  • centella asiactica (leaf) extract
  • gotu kola

 

A "cica" balzsamok (ázsiai gázló) titka

Az ázsiai gázló kivonata elősegíti a sebgyógyulást. Ez elsőre talán túl misztikusan vagy túl “tudományosan, de semmit mondóan” hangzik, de a bőrápolásban ez nagyon is fontos.  Hiszen ha úgy tetszik, minden pattanás egy apró sebet jelent. A gázlóban található triterpének fokozzák az I-es típusú kollagén, a vízmegkötő molekulák és a sebgyógyulásban szerepet játszó egyéb molekulák, pl. a fibronektin képződését, illetve csökkentik a gyulladás mértékét. Emellett a terület vérkeringése is jelentősen javul a hatóanyagok hatására, aminek köszönhetően a sejtek tápanyag- és oxigénellátása megfelelő lesz. A seb belsejében így a lehető "legegészségesebb" kötőszövet jön létre, a környezetéből kiemelkedő vagy besüppedő heg helyett rugalmas szövetek töltik ki a keletkezett szövethiányt, amely felszíne szebben tud hámosodni.

Épp ezért nem csak a pattanásos bőr, hanem az esetleges égési vagy egyéb sérülések is meghálálják, ha ázsiai gázló tartalmú krémekkel nyugtatod őket. :)

 

Az ázsiai gázló hatása pattanásos bőrön:

Azonnali hatás

Rövidtávú hatás

Hosszútávú hatás

Csökkenti a gyulladást, emiatt csökkenti a pirosságot és a viszketést. Javítja az “összképet.”

Csökkenti a gyulladást, emiatt csökkenti a hegesedés és a hiperpigmentáció esélyét.

A korrekt érképződés miatt kisebb lesz a pattanások után maradó vörös foltok száma.

Gyorsítja a sebgyógyulást. (Ezzel is csökkenti a pattanások maradványainak felerősödését.)

Elősegíti a hibátlan sebgyógyulást, ezért hosszú távú használata egységes és egészséges bőrképet ad.

Elősegíti a kollagén- és a hialuronsavszintézist, így a bőr rugalmasságának megtartásában is segít.

 

Az ázsiai gázló revitalizáló hatása és egyéb előnyök

Talán az előző bekezdésben felkaptad a fejed a kollagénnel és a vízmegkötő molekulákkal kapcsolatban! Bizony, az ázsiai gázlónak van anti-aging hatása is! A bőr kollagén- és hialuronsav szintje a rugalmasság két fő tényezője. Fontos megjegyezni, hogy az ázsiai gázló kivonat első sorban nem klasszikus módon hidratál, hanem a hialuronsav bőrben való előállítását serkenti, amely egy sokkal tartósabb hatást eredményez. Emellett az antioxidáns hatás miatt erősödni fog a bőr védőrétege, ami a bőrön keresztüli vízvesztés (TEWL) csökkenéséhez is vezet. Ha viszont a növény teljes kivonata van az általad kiválasztott kozmetikumban (pl. a lent kivesézett fátyolmaszkban), akkor a készítményed olyan közvetlen vízmegkötő molekulákat is biztosan tartalmaz, amelyek a bőr természetes hidratáló faktorai közé beépülve azonnal ragyogóbbá és élettel teltebbé teszik az arcod.

A kitartó használat fiatal korban tökéletes megelőzésnek. Később pedig ez az a bizonyos revitalizáló hatás, amire valóban mindenkinek szüksége van. :)

Az ázsiai gázlót azért is zártuk be a szívünkbe, mert gyakorlatilag bármivel kombinálható, akármilyen rutinba beépíthető. Nem irritál és nem fényérzékenyít, hanem kifejezetten nyugtat, nem szárít, hanem hidratál így akármilyen típusú problémás bőr elbírja. Nincs olyan kizáró tényező, ami miatt le kéne mondanod a centella által nyújtott előnyökről! Kevés növényről mondható el, hogy a bőrgyógyászat is aktívan alkalmazza és természetes formájában elismeri - kevés növényt vizsgáltak teljes egészében ennyire alaposan. Az ázsiai gázló talán a legmegbízhatóbb növény, amelyet segítségül hívhatunk a mindennapi bőrápolásban.

Ázsiai gázló a webshopban!

A Neogence CICA&B5 intenzíven hidratáló és regeneráló arcszérum, mely a Panthenol és Madecassoside (ázsiai gázlóból kivont antioxidáns) összetevőinek köszönhetően csökkenti a bőrirritációt, helyreállítja a sérült bőrt. A szérum és a CICA+B5 lotion együttes használata komplex védelmet és hidratálást nyújt.

Kosárba

 

A Neogence új fátyolmaszkjai között is van egy, amely az ázsiai gázló kivonatát tartalmazza. Emellett a betain, a hialuronsav és a béta-glukán a hidratálást, az allantoin és a panthenol a nyugtatást szolgálja. A dipotassium glycirrhizate az édesgyökér kivonata, amely bőrápolási szempontból a centella asiaticahoz hasonlóan érdemes a “csodanövény” megnevezésre.  A fehér eperfa (morus alba) kivonata pedig természetes szalicilsavat tartalmaz, amely kis mennyiségben szintén hidratál, nagyobb mennyiségben pedig a pórusokat tisztítja, illetve enyhe hámlasztó.

Ha szeretnél egy maszkot, amelyet gyakran használhatsz, amely egyszerre hidratál és megnyugtatja a bőrt, ez az ázsiai gázlós maszk legyen az!

Kosárba

 

Emellett több hidratálókrémben is megtalálod ezt a remek összetevőt. Ha könnyű hidratálásra és nyugtatásra vágysz, akkor a hialuronsavas hidratáló és revitalizáló gél maszk lesz a nyerő, ha viszont komolyabb táplálásra vágysz, akkor a tripla hialuronsavas szuflé a lehető legjobb választás!

 

VÖRÖS ÁRPA

A vörös árpa az elmúlt években vált népszerűvé az ázsiai gyártók körében. Az angol néven “raw job’s tears” néven futó növény magyarul tükörfordításban “Jób könnyeként” is ismert. A latin rendszertani név is ezt az alakot őrzi: “coix lacryma-jobi”. (Ezek a kifejezések mind előfordulhatnak a kozmetikai összetevőlistákban!)

A vörös árpáról eddig elhanyagolható mennyiségű tudományos publikáció született bőrgyógyászati témakörben. Azonban a Szépségcenter webshopjában is elérhető NARÜKO termékcsaládban található termékekben pont olyan eljárással készült kivonat található 3%-os koncentrációban, amelyről egy bővebb vizsgálat is elérhető.

A taiwani kutatók hiánypótló munkája bebizonyította a vörös árpa magas antioxidáns potenciálját és a melanin-képződés gátlására kifejtett, kojisavval összevethető hatást. Emiatt a vörös árpa az ázsiai gázlóhoz hasonlóan hasznos a problémás, első sorban pattanásos bőr karban tartásában.

Azonban ez nem zárja ki, hogy mindenki más is profitáljon a Jób könnye áldásos hatásaiból. A bőrápolási rutin szabadgyök fogó kapacitásának emelésére mindenkinek szüksége van, aki kilép az ajtón. A Nap által kibocsátott káros UV-sugarak és a levegőszennyezésért felelős részecskék mind molekuláris károsítják a bőrünket. Ez gyakran olyan mértéket ölt, amit a szervezetünk magától már nem tud semlegesíteni: ilyenkor lesz kiemelten fontos az összetett, antioxidánsokkal teletöltött bőrápolási rutin. :)

A vörös árpa nem csupán antioxidáns, hanem az egyenletlen pigmentációt is helyre hozza. A különbség talán nem szembe ötlő, de a folyamatos használattal elérhetjük az egységes, sugárzó bőrképet.

A NARÜKO vörös árpás termékcsaládja természetesen számos más növényi kivonatot is tartalmaz, amelyek egymás jótékony hatását támogatják. A névadó árpa mellett a glükonolaktonnak köszönhetően gyengéd hámlasztó hatással rendelkeznek, amely tovább segíti a bőr színbéli egyenletlenségének csökkentését. A folthalványítást a niacinamid és a licorice, azaz édesgyökér kivonat is elősegíti. Az eszencia emellett a kevés kozmetikumban fellelhető, de annál hatékonyabb folthalványítót, a tranexámsavat is tartalmazza. Majdnem minden termékben előfordul a tremella fuciformis nevű mindentudó csodagomba és valamilyen C-vitamin származék is, a komplexebb hatás érdekében. Azért hasznos egy kozmetikumba többféle folthalványítót elrejteni, ugyanis a hiperpigmentáció kialakulás több molekuláris ponton gátolható és érdemes minden pontot ‘meggátolni’, minden részfolyamatot leállítani. Ha a rutinod az erős savak és egyéb magas koncentrációjú aktív hatóanyagok mellett finomhangolásra szorul, bátran fordulj a NARÜKO termékeihez!

 

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4200782/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24278045
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27168678

Tartalomhoz tartozó címkék: Problémás bőr Arcápolási alapok

Keresés