Menü

C-vitamin - miért is jó a bőrnek?

C-vitamin - miért is jó a bőrnek? Ha van egy hatóanyag, aminek töretlen a népszerűsége a kozmetikumok között, az a C-vitamin. Amellett, hogy sokoldalú, számos korrekt tudományos vizsgálat bizonyítja a hatékonyságát. Tagadhatatlan, hogy a C-vitamin egyébként is összekapcsolódik a fejekben az egészséggel, így tényleg mindenki számára bizalomgerjesztő.

A C-vitamin hatása a bőrben

→ A C-vitamin első sorban antioxidánsként működik. Ez azt jelenti, hogy a külső hatásokra kialakult káros molekulákat semlegesíti. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy láncreakciót. Ha a napsugárzásban lévő UV-sugárzás vagy a levegőben lévő káros anyag hatására kialakul egy hibás molekula (szabadgyök), az el fog rontani egy másikat, az pedig egy harmadikat és így tovább. A sejtben olyan fontos molekulák romlanak el, amik például a sejthártyát alkotják. Ez a bőrben a védőréteg kárára válik. A bőrben vannak természetes mechanizmusok, amelyekkel megfékezhető a láncreakció, de ezek kapacitása is véges. Épp emiatt nem árt a mérleg nyelvét a mi javunkra dönteni azzal, hogy megtámogatjuk kicsit a szabadgyököket semlegesítő antioxidánsokat. 

A C-vitamin folthalványító. Sokak küzdenek a nap és gyulladások által kialakult hiperpigmentációval és az emiatt létrejött egyenletlen bőrképpel. A folthalványító hatás annak köszönhető, hogy a C-vitamin a bőrben lévő barna pigment, a melanin kialakulását akadályozza.  Az apró barna foltok a korrak is felszaporodnak, ami a napkár általános jele. A folyamat mindennapos fényvédő használattal fékezhető, ami nem csak esztétikailag szerencsés, hanem rendkívül egészségtudatos döntés is. (A napnak kitett bőrfelelületeken gyakorta alaknak ki különböző típusú bőrrákok vagy azok megelőző formái, így a fényvédőzés elsősorban nem hiúsági kérdése!) 

A C-vitamin serkenti a kollagén előállítását. A kollagén a bőrünk rugalmasságáért és fiatalságáárt felelős legfontosabb molekula. A kor előrehaladtával, a napkár felhalmozódásával a kollagénmolekulák szerkezete torzul, így a bőr simaságát egyenletlenségek, ráncok fogják felváltani. 

Összességében a C-vitamin azért lett közönségkedvenc, mert rövid- és hosszú távú hatással egyaránt rendelkezik. Így érdemes lehet akár alkalomszerűen egy fátyolmaszk formájában, kúraszerűen szérumokkal vagy folyamatosan használni az anti-aging jegyében.

A számos C-vitamin származék azonban nagy kavarodást okoz a fejekben, mivel a gyakorlatban ezek igen különbözően viselkednek. Vizsgáljuk meg őket közelebbről! 

 

A leggyakoribb C-vitamin származékok

A klasszikus L-AA

Az LAA, ami a legalapvetőbb formája a kozmetikai C-vitaminnak pont ugyanaz, amit tabletta formájában is megkaphatunk. Az AA az ascorbic acid, azaz az aszkorbinsav rövidítése, az L pedig a molekula térszerkezetének egy jellemzője. 

Az L-AA legnagyobb hátránya, hogy a molekula instabil. Ez azt jelenti, hogy különböző hatásokra lebomlik, így a kozmetikum elveszti hatékonyságát. A fényérzékenységet barna üveggel, a hőmérsékleti érzékenységet hűtéssel oldhatjuk meg. Minél kevesebbet találkozik a C-vitaminos szérum levegővel, annál jobb, a legjobb a légmentes csomagolás. A C-vitaminos szérum átlagos élethossza 3 hónap, ha megromlik, lassan besárgul, majd bebarnul. Ameddig sárgás színt látunk, nincs probléma, de a barnás és a vöröses állapotokban már gyakran színezik el és irritálják a bőrt, így ha nem sikerült elég gyorsan felhasználni a terméket, sajnos valóban kárba veszett. Egyeseket nem zavar, hogy külön ki kell menni a hűtőhöz a bőrápolási rutin miatt, mások nem szeretik ezt és mindig elfelejtik ezt a lépést. Ez csak és kizárólag önismeret kérdése.:) 

A C-vitamint nem kötelező hűtőben tartani, de tényleg rövidül az élete, ha szobahőmérsékleten van. Ha kint is hagyod, nyáron ne napos helyen, télen pedig ne a fűtés közelében. Amennyiben pipettás terméket választasz, érdemes egy kisebb, gyógyszertári, barna üvegbe kiadagolni, így utazni is könnyebb vele.

 

Magnézium-aszkorbil-foszfát, azaz MAP

Ha fent leírt macerákkal nincs kedved törődni, akkor sem kell lemondanod a C-vitaminról, ugyanis többféle származék is elérhető a piacon. Egy kis magnézium itt, egy kis foszfátcsoport ott és a hisztis molekulából egy könnyen kezelhető, rugalmas hercegnő lesz. A MAP-nál és az egyéb C-vitamin származékoknál már nem kell törődni a hűtővel és a fénnyel, ezek stabilizált molekulák. 

Persze mindennek ára van, így a stabilitásért cserébe a hatékonyságból kell egy keveset feláldoznunk. Ahhoz, hogy a C-vitamin származékunk bivalyerős C-vitaminként működjön, el kell veszítenie a magnéziumot és a foszfát csoportot is. Minden át nem alakult molekula “kárba vész”, az átalakulások folyamán mindig van egy kis veszteség.

 

Aszkorbil-tetraizopalmitát, azaz ATIP

A MAP-pal szemben ez a származék zsírban oldódik, aminek hatására a bőrön könnyedén átjut. (A bőrt egy döntően zsír jellegű molekulákat tartalmazó védőréteg fedi.) Ennek köszönhetően a társainál lényegesen mélyebbre jut el és helyben fejti ki a hatását ott, ahol pl. a kollagéntermelő fibroblasztok is jelen vannak. Emiatt kisebb koncentrációban is elegendő, amely olyan szempontból is szerencsés, hogy a tiszta L-AA-t tartalmazó szérumok 20% körüli koncentrációja sokaknak önmagában már túl erős (csípő, viszkető érzést okoz). 

 

Egyéb származékok

A piacon számos egyéb variáció megtalálható, néhány gyártó például glükózhoz kapcsolja a C-vitamint. Ezekről az új fajtákról még kevés a független tudományos bizonyíték, de ugyanúgy működőképesek lehetnek. Nem biztos, hogy mindig a legújabb a legjobb, de lehet, hogy neked pont az fog beválni. 

Hadd engedjek meg egy személyes kommentárt, több éves, komplex bőrápolási tapasztalattal!

Igazából nem ez számít. Az is jó, ha a bőröd problémás időszakában a természeténél fogva a sima L-AA-t használod, a köztes, jobb időszakokban pedig a stabilabb szérumokra váltasz. Az is jó, ha lehorgonyzol egy számodra kedves terméknél és az is, ha variálod őket. A hangsúly leginkább a kitartáson és a következetességen van. Ha hosszú időn keresztül használsz egy ilyen potens hatóanyagot, meglesz az eredménye. 

A C-vitaminnal hosszú távon anti-aging, prevenciós célokat érdemes kitűzni, ebben a maratonfutásban pedig kevéssé számít, hogy pontosan melyik származékot használod, ha jó minőségű termékeket választasz. Csak azt a kozmetikumot fogod tartósan használni, ami számodra kényelmes és ami könnyen beépül a rutinodba, de ez ügyben tényleg érdemes keresgélni!

 

A Szépségcenter webshop kínálatában számos C-vitaminos termék megtalálható:

  • Egyrészt a népszerű Neogence maszkok közül többen is ott van a kedvenc vitaminunk. Például ez a revitalizáló fátyolmaszk magnézium-aszkorbil foszfátot tartalmaz. De ha már a maszkokat nézegeted, érdemesebb maszkcsomagban gondolkodni! Ezeket a maszkok oldalán találhatod he lejjebb görgetsz csomagajánlatként.
  • Ha stabilizált, maceramentes C-vitaminos terméket keresel akkor az új C-vitaminos folthalványító szérumot neked találták ki.
  • De ha nem akarsz szérumozni, akkor hidratálókrém formában is hozzájuthatsz az egyik kedvenc összetevőnkhöz, szintén a Neogencetől, némi SPF-fel kiegészítve. 
  • A Charlotte Meentzen rosaceara való termékeiben három féle C-vitamin származék is megjelenik, így biztosra mehetünk.:) 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés