Menü

Így hat a C-vitamin a bőrünkre

Így hat a C-vitamin a bőrünkre

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely számos előnnyel járul hozzá az egészségünkhöz.

Erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek regenerálódását. Azonban a C-vitamin nem csak belsőleg, hanem külsőleg is felhasználható, különösen az elmúlt 10 években kezdett elterjedni a kozmetikai iparban. A C-vitaminos kozmetikumok segítenek a bőr hidratálásában, feszességének megőrzésében, valamint az öregedési folyamatok lassításában. Ebben a cikkünkben áttekintjük a C-vitaminos kozmetikumokat, valamint a származékaikat és azok előnyeit. És segítünk c-vitaminos termékajánlókkal, hogy melyik bőrtípusra milyen C-vitamin származék ajánlott. 

 

Tartalomjegyzék: 

 1. A klasszikus L-AA: ASCORBIC ACID, vagyis tiszta C-vitamin
 2. MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE azaz a MAP és ASCORBYL GLUCOSIDE
 3. A híres ETHYL ASCORBIC ACID, vagyis EAC
 4. SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, röviden SAP
 5. ASCORBYL - TETRAISOPALMITATE, azaz ATIP
 6. Ezt vedd figyelembe C-vitamin választásánál


C-vitaminos kozmetikumok előnyei

A C-vitamin kiváló antioxidáns tulajdonságai miatt hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, valamint segíti a bőr regenerálódását. A C-vitaminos kozmetikumok segítenek megakadályozni a szabadgyökök okozta károsodást, amelyek az UV-sugárzás, a környezeti szennyezés és a dohányzás következtében keletkeznek. 

Ezenkívül a C-vitamin elősegíti a kollagén termelését, ami hozzájárul a bőr feszességének megőrzéséhez.

A C-vitaminos kozmetikumok alkalmazása különösen ajánlott a napfény által károsodott, pigmentált, vagy éppen ráncos bőr esetén. A C-vitamin segíthet csökkenteni a pigmentfoltokat, valamint az arcbőrön megjelenő értágulatokat. A C-vitaminos kozmetikumoknak hidratáló hatásuk is van, ami segíti a bőr hidratáltságának megőrzését.

Összességében a C-vitamin azért lett közönségkedvenc, mert rövid- és hosszú távú hatással egyaránt rendelkezik. Így érdemes lehet akár alkalomszerűen egy fátyolmaszk formájában, kúraszerűen szérumokkal vagy folyamatosan használni az anti-aging jegyében.

A számos C-vitamin származék azonban nagy kavarodást okoz a fejekben, mivel a gyakorlatban ezek igen különbözően viselkednek. Vizsgáljuk meg őket közelebbről! 
 

A leggyakoribb C-vitamin származékok 
 

1. A KLASSZIKUS L-AA: ASCORBIC ACID, VAGYIS TISZTA C-VITAMIN

Az AA az Ascorbic Acid, azaz az aszkorbinsav rövidítése, az L pedig a molekula térszerkezetének egy jellemzője.  Az L-AA legnagyobb hátránya, hogy a molekula instabil. Ez azt jelenti, hogy különböző hatásokra lebomlik, így a kozmetikum elvesztheti hatékonyságát.

A fényérzékenységet barna üveggel, a hőmérsékleti érzékenységet hűtéssel oldhatjuk meg. Minél kevesebbet találkozik a C-vitaminos szérum levegővel annál lassabban bomlik le. 

A C-vitaminos szérum átlagos élethossza 3 hónap, ha megromlik, lassan besárgul, majd bebarnul. Ameddig sárgás színt látunk, nincs probléma, de a barnás és a vöröses állapotokban már gyakran színezik el és irritálják a bőrt, így ha nem sikerült elég gyorsan felhasználni a terméket, sajnos valóban kárba veszett. 

Egyeseket nem zavar, hogy külön ki kell menni a hűtőhöz a bőrápolási rutin miatt, mások nem szeretik ezt és mindig elfelejtik ezt a lépést. Ez csak és kizárólag önismeret kérdése.:)   

Ha szeretnél kipróbálni egy tiszta C-vitaminos arcszérumot akkor a Purito Pure C-vitaminos szérum lesz neked a legjobb választás - 5% tiszta LAA tartalommal. Kimondottan előnyös kombinált és zsíros bőrre. 

Ha pedig érett,száraz bőrre keresel C-vitamin szérumot és az elsődleges célod az anti-aging, akkor keresd a Neogence komplex ránctalanító szérumunkat, amely a C-vitamin mellett bakuchiollal lett kiegészítve a maximális kollagénserkentő hatásért. 
 

Purito C-vitaminos szérum

PURITO Pure C-vitaminos szérum

Zsíros, kombinált bőrre

Neogence komplex ránctalanító szérum
bakuchiollal és C-vitaminnal

Száraz, érett bőrre


Nem minden C-vitamint kötelező hűtőben tartani, erre a gyártó külön felhívja a figyelmet. Ha kint is hagyod, nyáron ne napos helyen, télen pedig ne a fűtés közelében. Amennyiben pipettás terméket választasz, érdemes egy kisebb, gyógyszertári, barna üvegbe kiadagolni, így utazni is könnyebb vele. Ha fent leírt macerákkal nincs kedved törődni, akkor sem kell lemondanod a C-vitaminról, ugyanis többféle származék is elérhető a piacon.

 

2. MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE (AZAZ MAP) ÉS ASCORBYL GLUCOSIDE

Egy kis magnézium itt, egy kis foszfátcsoport ott és a hisztis molekulából egy könnyen kezelhető, rugalmas hercegnő lesz. A MAP-nál és az egyéb C-vitamin származékoknál már nem kell törődni a hűtővel és a fénnyel, ezek stabilizált molekulák. Persze mindennek ára van, így a stabilitásért cserébe a hatékonyságból kell egy keveset feláldoznunk. Ahhoz, hogy a C-vitamin származékunk bivalyerős C-vitaminként működjön, el kell veszítenie a magnéziumot és a foszfát csoportot is. Minden át nem alakult molekula “kárba vész”, az átalakulások folyamán mindig van egy kis veszteség.

Az Ascorbyl Glucoside a C-vitamin egyik legstabilabb formája glükózzal kombinálva. Az Ascorbyl Glucoside beszívódik a bőrbe, az összetevő C-vitaminná és glükózzá bomlik le, így hatása a tiszta C-vitaminnal szinte egyező - ezek miatt ez az egyik legígéretesebb C-vitamin származék. Az összetevő kimondottan stabil (hő, pH és a levegő változásakor is) és növeli a bőr kollagénszintézisét, csökkenti a sötétfoltok megjelenését és véd az UV károsodástól.

Ha több féle C-vitamin együttes folthalványító és anti-aging hatását szeretnéd élvezni bőrápolási rutinodban, a NARÜKO Jing Cheng Super Diamond folthalványító és regeneráló koncentrátum arbutinnal és tranxámsavval egészíti ki a MAP + Ascorbyl Glucoside + Ethyl Ascorbic Acid folthalványító és bőrmegújító hatását. Ha a zselés krémeket kedveled, akkor a Jing Cheng Super Diamond folthalványító krém könnyű formulával, tranexámsavval, peptidekkel minden rutinban könnyedén alkalmazható bőrtípustól függetlenül. Így egyszerűen csökkentheted a pattanás után maradt foltokat, és egy kis extra antioxidánssal láthatod el bőröd.
 

JING CHENG SUPER DIAMOND FOLTHALVÁNYÍTÓ KONCENTRÁTUM Jing Cheng Super Diamond folthalványító krém

Jing Cheng Super Diamond folthalványító regeneráló koncentrátum

Minden bőrtípusra

Jing Cheng Super Diamond folthalványító krém

Minden bőrtípusra

3. A HÍRES ETHYL ASCORBIC ACID, EAC

Az egyik legkedveltebb C-vitaminszármazék, amely kivételesen kíméletes a bőrhöz!

Nagy előnye, hogy az többi C-vitamin származékhoz képest felszívódásának aránya 80% feletti és a bőrbe jutva hatékonyan tiszta C-vitaminná képes alakul.

Egy rendkívül stabil összetevő, ezért gyakrabban találozhatunk vele a kozmetikai összetevők között. Különösen előnyös a tiszta C-vitaminnal szemben, hogy nem okoz irritációt, ezért az arra érzékenyeknek és rozáceás, irritált bőrűek esetén is kíválóan alkalmazható a napi bőrápolási rutinban.


Ethyl Ascorbic Acid előnyei a bőrápolásban:

 • Extra adag antioxidáns hatásával, képes minimalizálni a szabad gyököket a bőrben, hogy friss, üde maradhasson.

 • Segít csökkenteni gyulladást, de kíméletes a bőrhöz, ezért kombinált bőrűeknek is előnyös a használata.

 • Kutatásokkal igazoltan képes fokozni a kollagén termelését, így kiváló stabil származék idősödő, ráncos bőr esetén.

 • Legnagyobb erőssége a pigmentfoltok halványításában rejlik, így ha napégés okozta pigmentfoltokat szeretnénk halványítani, akkor ideális társunk lesz a napi rutinban.

 

Melyik szérumunkban található az Ethyl Ascorbic Acid C-vitamin származék?

Neogence folthalványító szérum C-vitaminnal és szalicilsavval

Problémás, kombinált, érzékeny bőrre

NARÜKO folthalványító szérum C-vitaminnal és alpha-arbutinnal

Minden bőrtípusra

4. SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, RÖVIDEN SAP

 A SAP a C-vitamin vízben oldódó, stabil származéka. A kutatások szerint antioxidáns hatású, serkenti a bőr kollagénszintézisét, de amiben igazán kiemelkedik a többi származék közül, azaz, hogy a lehető legjobb választás a kombinált, pattanásos, zsíros bőrre, ugyanis:

 1. Hatékonyan lép fel a pattanások után visszamaradt pigmentfoltok ellen.
 2.  Fellép az aknét okozó P.acnes baktériumok ellen, így csökkentve a pattanások megjelenését.
 3. + Extra, hogy mivel származék, ezért gyengédebb is a bőrhöz, ez pedig szuper hír az érzékeny bőrűeknek.

 

NARÜKO pórusösszehúzó és folthalványító eszencia vörös árpával

Problémás, zsíros bőrre

 

5.  ASCORBYL - TETRAPALMITATE, AZAZ ATIP

Az aszkorbil-palmitát a C-vitamin egyik származéka, amely nagyobb stabilitást biztosít a kozmetikumokban, mint a C-vitamin önmagában.

Az aszkorbil-palmitát a C-vitamin és a palmitinsav egyesítésével jön létre. A MAP-pal szemben ez a származék zsírban oldódik, aminek hatására a bőrön könnyedén átjut. (A bőrt egy döntően zsír jellegű molekulákat tartalmazó védőréteg fedi.) Ennek köszönhetően a társainál lényegesen mélyebbre jut el és helyben fejti ki a hatását ott, ahol pl. a kollagéntermelő fibroblasztok is jelen vannak.

Emiatt kisebb koncentrációban is elegendő, amely olyan szempontból is szerencsés, hogy a tiszta L-AA-t tartalmazó szérumok 20% körüli koncentrációja sokaknak önmagában már túl erős (csípő, viszkető érzést okoz).

 

6. EZT VEDD FIGYELEMBE C-VITAMIN VÁLASZTÁSNÁL

A piacon számos egyéb variáció megtalálható, néhány gyártó például glükózhoz kapcsolja a C-vitamint. Ezekről az új fajtákról még kevés a független tudományos bizonyíték, de ugyanúgy működőképesek lehetnek. Nem biztos, hogy mindig a legújabb a legjobb, de lehet, hogy neked pont az fog beválni. Hadd engedjek meg egy személyes kommentárt, több éves, komplex bőrápolási tapasztalattal! Igazából nem ez számít.

 • Az is jó, ha a bőröd problémás időszakában a természeténél fogva a sima L-AA-t használod, a köztes, jobb időszakokban pedig a stabilabb szérumokra váltasz.
 • Az is jó, ha lehorgonyzol egy számodra kedves terméknél és az is, ha variálod őket. A hangsúly leginkább a kitartáson és a következetességen van.
 • Ha hosszú időn keresztül használsz egy ilyen potens hatóanyagot, meglesz az eredménye.
 • A C-vitaminnal hosszú távon anti-aging, prevenciós célokat érdemes kitűzni, ebben a maratonfutásban pedig kevéssé számít, hogy pontosan melyik származékot használod, ha jó minőségű termékeket választasz.
 • Csak azt a kozmetikumot fogod tartósan használni, ami számodra kényelmes és ami könnyen beépül a rutinodba, de ezügyben tényleg érdemes kísérletezni, hiszen te érzed, hogy mi válik be igazán a bőrödön.

 


Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés