Menü

Májfoltok az arcon: Minden, amit tudnod kell róluk

Májfoltok az arcon: Minden, amit tudnod kell róluk

A májfoltok az arcon egészen addig az idős korral társulnak, ameddig 30 éves kor körül a szeplők mellett hirtelen nem jelenik meg egy-egy nagyobb darab belőlük.

A májfolt név kicsit becsapós, ugyanis a napnak kitett bőrfelületeken megjelenő, változatos méretű, a környező bőrnél kissé sötétebb színű foltoknak semmi közül a májműködéshez. A májfoltok az arcon a halmozódó UV-kárnak köszönhetően alakulnak ki, éppen ezért az arc, a vállak, a dekoltázs és a kézfejek a leggyakrabban érintett területek. Bármelyik idős ember bőrén megfigyelheted őket.

Ezek a májfoltok az arcon idővel halmozódnak, egyre egyenetlenebbé téve a bőrképet. Egy átlagos bőrápolási rutin, amely gyakran csak a hidratálást célozza, ugyanis nem igazán tudja eltüntetni ezeket

 

Solar lentigo, vagyis májfolt az arcon

A kép a Dermnetről származik, egy tipikus arcon lévő májfolt látható rajta.

Csak az elővigyázatosság kedvéért: ha egy hasonló folttal kapcsolatban azt tapasztalod, hogy növekedésnek indul, változik az alakja, a színe, a körvonala, esetleg kifekélyesedik és nem gyógyul, mindenképp mutasd meg bőrgyógyásznak!

 

A májfoltok kialakulásának megelőzése az arcon

Ahogy az egészségünkkel kapcsolatban szinte mindenre igaz, a májfoltok kialakulását is sokkal könnyebb megelőzni, mint az előrehaladott folyamatot visszafordítani. Fiatalabb korban talán még nem olyan zavaróak a nyáron előjövő, majd elhalványuló szeplők, de idővel egyre kevesbé fognak eltűnni. Emellett minden hiperpigmentált elváltozásra igaz az is, hogy segítséggel is igen lassan kopnak el. Így sosincs túl korán ahhoz, hogy elkezdjünk figyelni bőrünkre, ezáltal megelőzzük a májfoltok kialakulását az arcon.

 

Az elsődleges szabály az, hogy megtanuljuk, hogy bizony májfoltok ellen fényvédőt használni télen és nyáron is mindennap erősen javallott. Bár elsőre furcsának tűnhet ez a rutin, de erre feltétlen szükség van és idővel olyan lesz, mint a fogmosás - a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra megfelelő állagú darabot! Az arc védelme kiemelt, de nyáron szükséges minden olyan testrészt bekenni, amelyeket közvetlen érnek a napsugarak.

 

Ahhoz, hogy igazán könnyen megbarátkozz a rendszeres fényvédelemmel, egy megfelelő textúrájú termék kell. Ilyen például a NARÜKO könnyű hűsítő fényvédője vagy hialuronsavas fényvédője is.

Ha a már kialakult májfoltok az arcon félig-meddig eltűntek, akkor van számodra néhány hatóanyag, amivel lassíthatod a következő májfoltok kialakulását.

 

A májfoltok halványítása

Megjegyzés: a májfoltok eltüntetéséhez használt hatóanyagok a pattanások után maradt hiperpigmentáció felszámolásához is hozzásegítenek, mert bár a kialakulásuk mechanizmusa kicsit eltérő, az eredmény szinte ugyanaz!

A májfoltok kezelése nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha nagyon elszabadult a helyzet, akkor orvosi lézerek, kozmetikai hámlasztások segíthetnek igazán, de ezek mellé is szükség lesz egy folthalványító bőrápolási rutinra. Szerencsére ma már mindenki számára elérhetőek az ehhez megfelelő hatóanyagokat kielégítő koncentrációban tartalmazó készítmények és bizony jó helyen jársz, hiszen az ázsiai kozmetikumok bőven vannak olyan termékek, amelyek a pigmentáció egyenletessé tételét szolgálják.

Az arcon lévő májfoltok halványítását a következő hatóanyagokkal érdemes elkezdeni:

A- és C-vitamin származékai

retinolnak a blogban már egy külön bejegyzést is szenteltünk. A C-vitaminról cikk itt olvasható. Ezek a bőrápolás kiemelt hatóanyagai, a májfoltoktól függetlenül érdemes bevetni őket.

C-vitaminos folthalványító szérum a SzépségCenteren: 

Neogence folthalványító szérum C-vitaminnal segítségével a májfolt az arcon halványodhat

Niacinamid

B3-vitamin vagy niacinamid több bőrproblémára is megoldást jelenthet, többek között a májfoltok az arcon halványodhatnak a segítségével. Ha egy ázsiai kozmetikum csomagolásán szerepel a "brightening" kifejezés, az szinte garantálja, hogy van benne niacinamid, még ha csak nyomokban is. Bővebben ebben a blog cikkünkben olvashatsz róla.

Hámlasztók

A májfoltok oka az, hogy a hám alsóbb rétegeiben melanin pigment szaporodik fel, így ha a bőr regenerációját, megújulását hámlasztókkal gyorsítjuk, ezek a foltok is gyorsabban eltűnnek a sejtrétegek cserélődésével. Nagyon fontos, hogy a hámlasztók közül az AHA-savasak (tejsav, glikolsav) hatékonyak ezügyben, a BHA-savasak (szalicilsav) inkább a faggyútermelést és a pórusokat szabályozzák. Érzékeny bőrrel az enzimes peelingek, illetve a mandulasavas és tejsavas és gluconolactone-os hámlasztók (PHA-savas) javasolhatóak. Ebben a mandulasavas hámlasztóban szinte az összes nagyágyú májfolt eltüntető hatóanyag jelen van.

AHA hámlasztók a SzépségCenter kínálatában:

Hámlasztók használatával a májfolt az arcon halványodhat

 

Tranexámsav

A tranexámsav nem az AHA-savak elvén működik, hiába van ott a sav a nevében. :) Egy korábbi lépésbe avatkozik be és már a májfoltok kialakulását akadályozza meg, a melanin előállításának gátlásával. Ez gyakorlati szempontból azért hasznos mert ha a fenti hatóanyagokkal nem sikerült összebarátkoznod, érzékeny vagy rájuk vagy túlságosan hozzászokik a bőröd, még mindig van lehetőség tranexámsavas termékekre váltani.

A NARÜKO vörös árpás termékei szintén dúskálnak azokban a hatóanyagokban, amelyek a májfoltok halványítását elősegítik.

Arbutin

Az arbutin szintén a melaninszintézist gátló antioxidáns, így a májfoltok kezelésében szintén megelőző szerepet tölt be. A tranexámsavhoz hasonló a működési mechanizmusa és a gyakorlatban is ugyanaz a haszna.

Ha igazán hatékony arbutinos folthalványítót keresel, akkor újdonságunk, a 7% alfa- és béta-arbutint, niacinamindot, 0,9% tranexámsavat és kétféle C-vitamin származékot is tartalmazó Jing Cheng folthalványító és regeneráló kúra 2 hét alatt csodát tehet bőröddel!

A NARÜKO fehér magnóliás termékcsaládjában mind az arbutin, mind a tranexámsav megtalálható, így két legyet üthetsz egy csapásra. :) (Hamarosan a folthalványító arclemosó újra elérhető lesz webshopunkban)

Bakuchiol és Retinol

A bakuchiolt a 21. század "növényi retinoljának" is hívják, mivel a retinolhoz hasonlóan anti-aging és folthalványító tulajdonságokkal rendelkezik, viszont nem teszi érzékennyé a bőrt. Ha szeretnél erről a szuper hatékony bőrfiatalító és folthalványító hatóanyagról többet megtudni, olvasd el szakmai cikkünket ide kattintva.

A retinol pedig már régi motoros a bőrápolásban, származékai a retinoidok, melyek a legtöbbet kutatottak bőrmegújítási szempontból. Kilinikai kutatásokkal is bizonyítottan fiatalítják a bőrt, serkentik a bőrsejtek "turnover"-jét, simítják a bőrfelszínt és halványítják a foltokat. Amikor retinol származékot választunk, érdemes figyelembe venni bőrérézékenységünket és ennek megfelelően kezdetben csak az olyan gyengédebb formulákat, mint a retinil-plamitát vagy HPR-retinoid alkalmazni.

Amennyiben szeretnénk a retinol összes formáját és a bakuchiolt is optimalizált formában bőrfiatalításunk és folthalványításunk szolgálatába állítani, úgy a Neogence bőrmegújító szérum különleges retinol + retinal + retinil-palmitát + bakuchiol formulája hosszú távon is jó bőrbarátunk lesz a májfoltok távoltartásában.

​Fermentált összetevők

Az ázsiai szépségápolás egyik örökös sztárjai szintén képesek a májfoltok halványítására. Ezek különböző utakon hatnak és a biológiai részletekbe talán felesleges is belemenni. Személy szerint azt ajánlom, hogy ne ezekre építsd a rutint, de kiegészítőnek bátran alkalmazz fermentált termékeket. (Jó eséllyel a fermentált összetevőkön kívül lesz bennük egyéb hatóanyag, például niacinamid is!)

Peptidek

A peptidek egy elég nagy kozmetikai összetevőcsaládot alkotnak, különböző pontokon beavatkozva segíthetnek a májfoltok halványításában. Ha a bőrápolási rutinodban nem is az arcon lévő májfoltokon van a fő hangsúly, akkor is érdemes lehető őket beépíteni a rutinodba, akár egy peptides fényvédővel. A peptidekről bővebben itt olvashatsz.

 

A folthalványító bőrápolási rutin:

Enyhébb májfoltok esetében elegendő beépíteni csak egy-egy terméket a bőrápolási rutinba, pl. koncentráltabb eszenciát vagy szérumot vagy hámlasztót, alkalmanként használni folthalványító fátyolmaszkot vagy gél maszkot este.

Kombinált, zsíros bőrre a vörös árpás termékcsaládot javasoljuk, feszességét vesztett bőrre pedig a bőrfiatalító termékcsaládot.

Folthalványító anti-aging bőrápolási rutin extra érzékeny bőrre:

1

  Tisztítás

  Géles arctisztító folyadék

2

  Előhidratálás

  Energizáló lotion vagy Hidratáló toner 

3

  Célirányos szérum/eszencia

  C-vitaminos folthalványító szérum vagy Folthalványító eszencia vörös       árpával vagy  C-vitaminos-arbutinos szérum

4

  Feszesítés

  Hidratáló eszencia 

5

  Szemkörnyék

  Bőrfiatalító szemkörnyékápoló

6

  Táplálás

  Hidratáló krém vagy Bőrnyugtató regeneráló emulzió vagy Bakuchiolos krém 

7

  Fényvédelem

  Peptides bőrvédő naptej

 

Források:
 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés