Menü

Így hat a C-vitamin a bőrünkre

Így hat a C-vitamin a bőrünkre

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely számos előnnyel járul hozzá az egészségünkhöz.

Erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek regenerálódását. Azonban a C-vitamin nem csak belsőleg, hanem külsőleg is felhasználható, különösen az elmúlt 10 évebn kezdett elterjedni a kozmetikai iparban. A C-vitaminos kozmetikumok segítenek a bőr hidratálásában, feszességének megőrzésében, valamint az öregedési folyamatok lassításában. Ebben a cikkünkben áttekintjük a C-vitaminos kozmetikumokat, valamint a származékaikat és azok előnyeit. És segítünk c-vitaminos termékajánlókkal, hogy melyik bőrtípusra milyen C-vitamin származék ajánlott. 

 

Tartalomjegyzék: 

 1. A klasszikus L-AA: ASCORBIC ACID, vagyis tiszta C-vitamin
 2. MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE, azaz a MAP
 3. A híres ETHYL ASCORBIC ACID, vagyis EAC
 4. SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, röviden SAP
 5. ASCORBYL - TETRAISOPALMITATE, azaz ATIP
 6. Ezt vedd figyelembe C-vitamin választásánál


C-vitaminos kozmetikumok előnyei

A C-vitamin kiváló antioxidáns tulajdonságai miatt hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, valamint segíti a bőr regenerálódását. A C-vitaminos kozmetikumok segítenek megakadályozni a szabadgyökök okozta károsodást, amelyek az UV-sugárzás, a környezeti szennyezés és a dohányzás következtében keletkeznek. 

Ezenkívül a C-vitamin elősegíti a kollagén termelését, ami hozzájárul a bőr feszességének megőrzéséhez.

A C-vitaminos kozmetikumok alkalmazása különösen ajánlott a napfény által károsodott, pigmentált, vagy éppen ráncos bőr esetén. A C-vitamin segíthet csökkenteni a pigmentfoltokat, valamint az arcbőrön megjelenő értágulatokat. A C-vitaminos kozmetikumoknak hidratáló hatásuk is van, ami segíti a bőr hidratáltságának megőrzését.

Összességében a C-vitamin azért lett közönségkedvenc, mert rövid- és hosszú távú hatással egyaránt rendelkezik. Így érdemes lehet akár alkalomszerűen egy fátyolmaszk formájában, kúraszerűen szérumokkal vagy folyamatosan használni az anti-aging jegyében.

A számos C-vitamin származék azonban nagy kavarodást okoz a fejekben, mivel a gyakorlatban ezek igen különbözően viselkednek. Vizsgáljuk meg őket közelebbről! 
 

A leggyakoribb C-vitamin származékok 
 

1. A KLASSZIKUS L-AA: ASCORBIC ACID, VAGYIS TISZTA C-VITAMIN

Az AA az Ascorbic Acid, azaz az aszkorbinsav rövidítése, az L pedig a molekula térszerkezetének egy jellemzője.  Az L-AA legnagyobb hátránya, hogy a molekula instabil. Ez azt jelenti, hogy különböző hatásokra lebomlik, így a kozmetikum elvesztheti hatékonyságát.

A fényérzékenységet barna üveggel, a hőmérsékleti érzékenységet hűtéssel oldhatjuk meg. Minél kevesebbet találkozik a C-vitaminos szérum levegővel annál lassabban bomlik le. 

A C-vitaminos szérum átlagos élethossza 3 hónap, ha megromlik, lassan besárgul, majd bebarnul. Ameddig sárgás színt látunk, nincs probléma, de a barnás és a vöröses állapotokban már gyakran színezik el és irritálják a bőrt, így ha nem sikerült elég gyorsan felhasználni a terméket, sajnos valóban kárba veszett. 

Egyeseket nem zavar, hogy külön ki kell menni a hűtőhöz a bőrápolási rutin miatt, mások nem szeretik ezt és mindig elfelejtik ezt a lépést. Ez csak és kizárólag önismeret kérdése.:)   

Ha szeretnél kipróbálni egy tiszta C-vitaminos arcszérumot akkor a Purito Pure C-vitaminos szérum lesz neked a legjobb választás - 5% tiszta LAA tartalommal. Kimondottan előnyös kombinált és zsíros bőrre. 

Ha pedig érett,száraz bőrre keresel C-vitamin szérumot és az elsődleges célod az anti-aging, akkor keresd a Neogence komplex ránctalanító szérumunkat, amely a C-vitamin mellett bakuchiollal lett kiegészítve a maximális kollagénserkentő hatásért. 
 

Purito C-vitaminos szérum

PURITO Pure C-vitaminos szérum

Zsíros, kombinált bőrre

Neogence komplex ránctalanító szérum
bakuchiollal és C-vitaminnal

Száraz, érett bőrre


Nem minden C-vitamint kötelező hűtőben tartani, erre a gyártó külön felhívja a figyelmet. Ha kint is hagyod, nyáron ne napos helyen, télen pedig ne a fűtés közelében. Amennyiben pipettás terméket választasz, érdemes egy kisebb, gyógyszertári, barna üvegbe kiadagolni, így utazni is könnyebb vele. Ha fent leírt macerákkal nincs kedved törődni, akkor sem kell lemondanod a C-vitaminról, ugyanis többféle származék is elérhető a piacon.

 

2. MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE, AZAZ MAP

Egy kis magnézium itt, egy kis foszfátcsoport ott és a hisztis molekulából egy könnyen kezelhető, rugalmas hercegnő lesz. A MAP-nál és az egyéb C-vitamin származékoknál már nem kell törődni a hűtővel és a fénnyel, ezek stabilizált molekulák. Persze mindennek ára van, így a stabilitásért cserébe a hatékonyságból kell egy keveset feláldoznunk. Ahhoz, hogy a C-vitamin származékunk bivalyerős C-vitaminként működjön, el kell veszítenie a magnéziumot és a foszfát csoportot is. Minden át nem alakult molekula “kárba vész”, az átalakulások folyamán mindig van egy kis veszteség.

Ha inkább egy gyengédebb C-vitaminos szérummal kezdenél, akkor a Schüssler C-vitaminos arcszérum remek választás lesz száraz, érett bőrtípusra, azonban, ha kombinált a bőröd, akkor az egyik legszuperebb megoldás a reggeli rutinod kiegészítő lépéseként egy frissítő  C-vitaminos arcpermet, amely segít csökkenteni a pattanás után maradt foltokat, és egy kis extra antioxidánssal látja el bőrdöd.
 

Schüssler C-vitaminos arcpermet

Zsíros, kombinált és normál bőrre

Schüssler C-vitaminos arcpermet

Normál, száraz, érett bőrre

3. A HÍRES ETHYL ASCORBIC ACID, EAC

Az egyik legkedveltebb C-vitaminszármazék, amely kivételesen kíméletes a bőrhöz!

Nagy előnye, hogy az többi C-vitamin származékhoz képest felszívódásának aránya 80% feletti és a bőrbe jutva hatékonyan tiszta C-vitaminná képes alakul.

Egy rendkívül stabil összetevő, ezért gyakrabban találozhatunk vele a kozmetikai összetevők között. Különösen előnyös a tiszta C-vitaminnal szemben, hogy nem okoz irritációt, ezért az arra érzékenyeknek és rozáceás, irritált bőrűek esetén is kíválóan alkalmazható a napi bőrápolási rutinban.


Ethyl Ascorbic Acid előnyei a bőrápolásban:

 • Extra adag antioxidáns hatásával, képes minimalizálni a szabad gyököket a bőrben, hogy friss, üde maradhasson.

 • Segít csökkenteni gyulladást, de kíméletes a bőrhöz, ezért kombinált bőrűeknek is előnyös a használata.

 • Kutatásokkal igazoltan képes fokozni a kollagén termelését, így kiváló stabil származék idősödő, ráncos bőr esetén.

 • Legnagyobb erőssége a pigmentfoltok halványításában rejlik, így ha napégés okozta pigmentfoltokat szeretnénk halványítani, akkor ideális társunk lesz a napi rutinban.

 

Melyik szérumunkban található az Ethyl Ascorbic Acid C-vitamin származék?

Neogence folthalványító szérum C-vitaminnal és szalicilsavval

Problémás, kombinált, érzékeny bőrre

NARÜKO folthalványító szérum C-vitaminnal és alpha-arbutinnal

Minden bőrtípusra

4. SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE, RÖVIDEN SAP

 A SAP a C-vitamin vízben oldódó, stabil származéka. A kutatások szerint antioxidáns hatású, serkenti a bőr kollagénszintézisét, de amiben igazán kiemelkedik a többi származék közül, azaz, hogy a lehető legjobb választás a kombinált, pattanásos, zsíros bőrre, ugyanis:

 1. Hatékonyan lép fel a pattanások után visszamaradt pigmentfoltok ellen.
 2.  Fellép az aknét okozó P.acnes baktériumok ellen, így csökkentve a pattanások megjelenését.
 3. + Extra, hogy mivel származék, ezért gyengédebb is a bőrhöz, ez pedig szuper hír az érzékeny bőrűeknek.

 

NARÜKO pórusösszehúzó és folthalványító eszencia vörös árpával

Problémás, zsíros bőrre

 

5.  ASCORBYL - TETRAPALMITATE, AZAZ ATIP

Az aszkorbil-palmitát a C-vitamin egyik származéka, amely nagyobb stabilitást biztosít a kozmetikumokban, mint a C-vitamin önmagában.

Az aszkorbil-palmitát a C-vitamin és a palmitinsav egyesítésével jön létre. A MAP-pal szemben ez a származék zsírban oldódik, aminek hatására a bőrön könnyedén átjut. (A bőrt egy döntően zsír jellegű molekulákat tartalmazó védőréteg fedi.) Ennek köszönhetően a társainál lényegesen mélyebbre jut el és helyben fejti ki a hatását ott, ahol pl. a kollagéntermelő fibroblasztok is jelen vannak.

Emiatt kisebb koncentrációban is elegendő, amely olyan szempontból is szerencsés, hogy a tiszta L-AA-t tartalmazó szérumok 20% körüli koncentrációja sokaknak önmagában már túl erős (csípő, viszkető érzést okoz).

 

6. EZT VEDD FIGYELEMBE C-VITAMIN VÁLASZTÁSNÁL

A piacon számos egyéb variáció megtalálható, néhány gyártó például glükózhoz kapcsolja a C-vitamint. Ezekről az új fajtákról még kevés a független tudományos bizonyíték, de ugyanúgy működőképesek lehetnek. Nem biztos, hogy mindig a legújabb a legjobb, de lehet, hogy neked pont az fog beválni. Hadd engedjek meg egy személyes kommentárt, több éves, komplex bőrápolási tapasztalattal! Igazából nem ez számít.

 • Az is jó, ha a bőröd problémás időszakában a természeténél fogva a sima L-AA-t használod, a köztes, jobb időszakokban pedig a stabilabb szérumokra váltasz.
 • Az is jó, ha lehorgonyzol egy számodra kedves terméknél és az is, ha variálod őket. A hangsúly leginkább a kitartáson és a következetességen van.
 • Ha hosszú időn keresztül használsz egy ilyen potens hatóanyagot, meglesz az eredménye.
 • A C-vitaminnal hosszú távon anti-aging, prevenciós célokat érdemes kitűzni, ebben a maratonfutásban pedig kevéssé számít, hogy pontosan melyik származékot használod, ha jó minőségű termékeket választasz.
 • Csak azt a kozmetikumot fogod tartósan használni, ami számodra kényelmes és ami könnyen beépül a rutinodba, de ezügyben tényleg érdemes kísérletezni, hiszen te érzed, hogy mi válik be igazán a bőrödön.

 


Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés