Menü

D-vitamin szerepe: ezért figyelj a megfelelő bevitelre

D-vitamin szerepe: ezért figyelj a megfelelő bevitelre

Vajon miért olyan fontos a D-vitamin szépségünk és egészségünk szempontjából? Mi történik, ha lecsökken testünk D-vitamin szintje? Kell-e pótolni, és ha igen, akkor hogyan és mennyit érdemes, az optimális hatásért?

Ezekre a kérdésekre válaszol szakértőnk Dobák Zita MSc. – dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

1. D-vitamin szerepe a szervezet működésében

2. D-vitamin szerepe a bőrápolásban

3. D-vitamin források: mivel érdemes kiegészíteni?

4. Érdekességek a D-vitaminról

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó vitamin és ugyanakkor aktív hormon, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A napfény ultraibolya (UV) komponensének hatására az emberi szervezetben is képződik a bőrben lévő 7-dehidrokoleszterinből, amely a bélben szintetizálódik koleszterinből. A növények ergoszterinjéből ugyancsak az UV sugárzás hatására jön létre D-vitamin.

 

Két formáról beszélhetünk:

 • D2-vitamint (ergokalciferol), a táplálékkal vesszük fel. 
 • D3-vitamint (kolekalciferol), amely a bőrben napfény vagy mesterséges besugárzás hatására keletkezik az előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből, illetve a táplálékkal jut be a szervezetbe.  Az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak.

 

1. D-vitamin szerepe a szervezet működésében

 

A D-vitamin szerepe az utóbbi években felértékelődött, hiszen nem csupán az immunitásban, csontképződésben van kiemelkedő fontossága, hanem újabban génregulátorként is emlegetik. Szabályozza a sejtek növekedését, befolyásolja az immunfunkciókat, az inzulin és a vérnyomás közreműködő enzim: a renin termelését, és az endokrin működést. Vagyis a D-vitamin erőteljes epigenetikus szabályozó, amely több mint 2500 gént befolyásol és a legsúlyosabb kórképek tucatjaira hatással van (pl. daganatos megbetegedések, cukorbetegség, akut légúti fertőzések, autoimmun betegségek).

Mindezen túl a D-vitaminnak nagy szerepet tulajdonítanak a fertőzésekkel szembeni védekezésben mert több ponton fokozza az immunválaszt (valamennyi immunsejt képes D-vitamin receptort megjeleníteni). Vannak már bizonyítékok arra vonatkozóan is, hogy magasabb szérumkoncentrációja a Covid-19 csökkent kockázatával és súlyosságával jár.

Megfelelő D-vitamin bevitel biztosításának lehetőségei felnőtt vagy kisgyermekkorban: nélkülözhetetlen a rendszeres szabad levegőn tartózkodás, mérsékelt napozás (napi 10-30 perc), valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként az étrendben a D-vitamin-tartalmú élelmiszerek. A késő őszi, téli és kora tavaszi időszakban szájon át, étrend-kiegészítő formában történő D-vitamin-bevitel ajánlott. Magyarországon a D-vitamin hiány rendkívül gyakori, főleg tél végére.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin szintje - kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül - elmarad a kívánatostól a tél végére. A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a D-vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát és a depresszióra való hajlamot is.

D-vitamin szint vizsgálatra házi gyermekorvos nem adhat beutalót, de magánlaborokban elvégzik a vizsgálatot:

 • A javasolt normál tartomány 75-125 nmol/L. 
 • Elégtelen D-vitamin szintről beszélhetünk 50-75 nmol/L közti értékeknél
 • Hiány állapotról 50 nmol/L vérszint alatt. 

 

2. D-vitamin szerepe a bőrápolásban:

 

Számos olyan tényező befolyásolja a D-vitamin szintézisünket, mint az életkort, földrajzi elhelyezkedés, napsugárzás viselkedése, UVB-dózis, ruházat, kitett testfelületet. Amellett, hogy támogatja immunrendszerünk optimális működését, a bőrproblémák megoldásában is segíthet

 • Képes enyhíteni a bőr gyulladásos folyamatait és csökkenteni az allergiás reakciókat is.
 • A D-vitamin a bőrben lokálisan aktiválódni képes és autokrin-parakrin módon hat a bőrsejtekre. 
 • Segít csökkenteni a bőrbetegségeket, például a psoriasist, aknét, a rosaceát és az atópiás dermatitist.

 

D-vitamin-hiány és fényvédelem:

A szervezetünknek D-vitamin szükségletünk előállításához napfényre van szüksége, (UVB) amit természetes módon a napon tartózkodással tudunk neki biztosítani. A napsugaraknak azonban vannak káros UV-sugárzásai, ami megégetheti a bőrt, hozzájárulva a ráncok és akár a bőrrák kialakulásához.  


A nyári hónapokban ritkán fordul elő, hogy D-vitamin hiánnyal küzdjünk, hiszen sokat tartózkodunk a szabadban a melegebb időszakokban. Természetesen ezt sem szabad túlzásba vinni, ezért a rendszeres fényvédelemmel gondoskodhatunk a leégés (UVB) és az öregedésért felelős (UVA) sugárzás ellen is. "A hatékony UVA és UVB védelem kifejezetten ajánlott a rekreációs és a napi fényvédelem során, hiszen gátolja a foltosodást és a leégést, lehetővé teszi a napon hosszabb tartózkodást és a természetellenesen magas UVA-dózisok felhalmozódását"

Felmerül a kérdés, hogy a fényvédő krémek napi használata vajon negatívan befolyásolja-e a D-vitamin szintet a szervezetben?

A tudomány jelenlegi állása szerint a fényvédők napi használata és a D-vitaminszint hiánya között nincsen egyértelmű összefüggés. Mivel az UVB sugárzás segíti a D-vitamin termelődését, így nyáron, amikor többet vagyunk a szabadban - még a napi fényvédelem mellett is - elegendő D-vitamin termelődik szervezetünkben. 

Ősszel és télen előszeretettel tartózkodunk a meleg lakásban, korábban megy le a nap. Főként az UVA sugárzás az, ami bőrünket éri, így a fényvédő napi használata továbbra is javasolt, bőrünk feszességének megtartása érdekében. Kevesebb UVB sugárzásnak vagyunk viszont kitéve, ezért gyakrabban alakulhat ki D-vitamin hiány, fényvédelemtől függetlenül.

 

3. D-vitamin források: mivel érdemes kiegészíteni?

 

Legfontosabb D-vitaminforrások, ide értve a D-vitaminnal dúsított élelmiszereket is: zsíros halak (olajos tonhal, hering, lazac, harcsa) halak mája, halmáj olaj, tojássárgája, valamint a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, például egyes margarinok, gabonakészítmények, tejkészítmények, folyékony tejpép, anyatej kiegészítő tápszer por, klinikai tápszerek.

Szükséges-e D-vitamin mellé K-vitamin kiegészítés? Miért van sokszor K-vitamin és D-vitamin együttesen?

A K- és a D-vitamin segíti a kalcium beépülését csontokba, ezért érdemes őket egyszerre bevenni. Azonban nincs olyan tudományos módszerekkel alátámasztott, megfelelő esetszámú, elrendezésű vizsgálat, eredmény arra vonatkozóan, hogy a K2-vitamin kiegészítő adása bármilyen dózisban is megelőzné a csontritkulást. A K1- és K2-vitamin szedése az acenocumarol (Syncumar® ) vagy warfarin (Marfarin® , Warfarin Orion® ) kezelésben részesülők esetében mind a K1, mind a K2-vitamin kezelés kifejezetten veszélyes, tilos, mert hatástalanítják az indokolt és fontos gyógyszeres kezelést, és ez akár halálos szövődményekkel járó vérrögképződéshez vezethet.

 

gal d3 vitamin gal k2-d3 vitamin
Gal D3 Vitamin Gal K2+D3 Vitamin

 

D-vitamin hiány megelőzése:

A D-vitamin hiány megelőzésére életkor szerint az alábbi D3-vitamin dózisok javasoltak jelenleg Magyarországon. A gyermekeknek életük második nyaráig minden nap D3 bevitele szükséges. Ennél idősebb korban mindenkinek novembertől márciusig (vagy más napfény szegény időszakban is) javasolt a D3 vitamin napi szintű bevitele az alábbiak szerint: 

 • 1,5 év alatt: napi 400-500 NE (biztonságosan bevihető felső határ napi 1000 NE)
 • 1,5-6 éves kor: napi 400-500 NE (biztonságosan bevihető felső határ napi 1000 NE) 1,5-6 éves korban rizikócsoportban (sötétebb bőrszín, túlsúly, krónikus betegség, gyakori megbetegedések, izomgyengeség, epilepszia elleni gyógyszer szedése): napi 1000 NE (biztonságosan bevihető felső határ napi 2000 NE)
 • 6-18 éves korban: napi 1000 NE (biztonságosan bevihető felső határ napi 2000 NE)
 • Felnőttek: napi 2000 NE (biztonságosan bevihető felső határ napi 4000 NE)

 

4. Érdekességek a D-vitaminról

 

A D3-vitamin féléletideje a keringésben két nap, a szervezet két-három hónapig raktározza a zsírszövetekben.  A D-vitamin túladagolás napfénnyel vagy táplálkozással nem, csakis mesterséges készítményekkel, étrend-kiegészítőkkel lehetséges.

D-vitamin-hiány magzati, csecsemő- és kisgyermekkorban: az 1-es típusú diabetes mellitus kialakulásának kockázatát jelentősen fokozza (egyes megfigyelések szerint 78%-kal csökkentette az 1-es típusú diabetes kialakulását). Érdekességként megjegyzendő, hogy a megfelelő D-vitamin-pótlás az autoimmun betegségek kiegészítő kezelésében kedvező hatású.

Szeretnél egy lépést tenni az egészséged és szépséged felé?

Nézz be a dietetikusod.hu-ra és használd a SZEPSEGCENTER10 kuponkódot 10% kedvezményért a letölthető őszi / téli és mozaik étrendekhez! A kuponkód december 31-ig érvényes.

Források:

 1. Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság állásfoglalása a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól. - 2016.02.19.

 2. MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél 7. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM – 2014. március

 3. Reid, I.R. (2015) What diseases are causally linked to vitamin D deficiency? Arch Dis Child.

 4. Giovannucci, E. (2008) Vitamin D status and cancer incidence and mortality. Adv Exp Med Biol, 624: 31-42.

 5. G, R. and A. Gupta (2014) Vitamin D deficiency in India: prevalence, causalities and interventions. Nutrients, 6(2): 729-75. 

 6. Abu el Maaty, M.A. and M.Z. Gad (2013) Vitamin D deficiency and cardiovascular disease: potential mechanisms and novel perspectives. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 59(6): 479-88.

 7. Takács I, Benkő I, Toldy E, Wikonkál N, Szekeres L, Bodolay E, Kiss E, Szabó B, Valkusz Zs, Kovács T, Szabó A, Bittner N, Várbíró Sz, Sziller I, Császár A, Kiss R, Lakatos P. Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. [Internet]. 2014 [updated 2014 Jan 31; cited 2019 Feb 05].

 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6899926/


Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szépségápolás belülről

Keresés