Menü

Hialuronsav és niacinamid: csodamolekulák az álomszép bőrért

Hialuronsav és niacinamid: csodamolekulák az álomszép bőrért A hialuronsav és a niacinamid két jól ismert összetevő, amely nem véletlen vált a kozmetikumok állandó elemévé. Ázsiában szinte minden termékbe belekerülnek valamilyen formában, azonban gyakran csak mellékes “extraként”, biztosítékként. A hialuronsav 1%-os, a niacinamid 5% feletti koncentrációban válik azonban igazán hatékonnyá. Így ha ezekre szeretnénk építeni a bőrápolási rutint, akkor érdemes olyan krémet választani, ahol valóban ők vannak a fókuszban.

Milyen bőrtípus számára ajánlott a hialuronsav és a niacinamid?

 

Gyakorlatilag bárki profitálhat ezekből a remek összetevőkből:

→ Mindkét molekula megtalálható az emberi bőrben is. Bár a molekula szerkezete minimálisan eltérhet a “természetesről”, de nagyon ritka a valós allergiás reakció, így bátran ajánljuk őket érzékeny bőrre.

→ A vízhiányos és a zsíros bőr vízháztartását a hialuronsav hatékonyan támogatja, a niacinamid pedig a faggyútermelés szabályozásával járul hozzá a jobb bőrképhez.

→ A száraz bőr gyengült védőrétegét a niacinamid segít helyrehozni, a hialuronsav a hidratáltság fokozásával pedig a támogatja a bőrkép javítását.

Problémás bőr esetén a niacinamid pedig gyulladáscsökkentő erejével a segítségünkre lehet, a feszülés-viszketés-kiszáradás kombináción pedig enyhíthet a hialuronsav.

→ Természetesen idősebb korban is hasznosak ezek a “csodamolekulák”. A hialuronsav mennyisége a bőrben az idő előrehaladtával lényegesen csökken, így kénytelenek vagyunk pótolni. A niacinamid folthalványító, enyhe feszesítő és ránccsökkentő hatásával pedig hosszú távon is segíthet a bőrkép apró problémáinak javításában.

 

A hialuronsav tulajdonságai és hatása

 

→ A hialuronsav vízmegkötő képességét úgy kell elképzelni, hogy a molekulaláncot szó szerint egy vízburok veszi körbe. (A molekulalánc a glükozaminoglikán nevű egységekből épül fel.) Talán túlzásnak tűnik, hogy a “hialuronsav a saját tömegénél ezerszeres mennyiségű vizet képes megkötni”, de a hialuronsav mindenképpen kiemelkedő vízmegkötő kapacitással rendelkezik.

A Neogence prémium bőrnyugtató hialuronsavas fátyolmaszkjában a hidratáló elemek között a hialuronsav dominál. Emellett a nap közben megfáradt bőr nyugtatásáért a centella asiatica felel. (Ha érdekel, mit tud az ázsiai gázló, olvasd el az előző cikkem!)

 

A bűvös ezres szám a Narüko-t is megihlette. Ezt a csodás, fermentált összetevőkkel teli szérumot igazi hialuronsav bombává tették. :)

→ A hialuronsav képes a saját szintézisét fokozni, így a rendszeres utánpótlással arra serkentjük a bőrt, hogy “álljon a saját lábára”.

→ A különböző molekulatömegű hialuronsavak azért váltak olyan felkapottá, mert a nehézkes felszívódást, mélyebbre jutását és hasznosulást megkönnyíti, ha a hatalmas hialuronsavmolekulát kisebb darabokra vágjuk. Ezt a dinamikát az is elősegítheti, ha több rétegben visszük fel a hialuronsavat. Nem véletlen vált a “7 skin” módszer olyan népszerűvé. A 7 skin csupán annyit jelent, hogy a hidratáló tonert egymás után, a részleges száradást kivárva, visszük fel a bőrünkre.

→ A hialuronsav a környezetéből nyeri a vizet, amelyet megkötve a bőrt “hidratálja”. Így érdemes párás környezetben vagy nedves arcon alkalmazni ezt a mindennapos csodaszert.

→ A hialuronsav önmagában nem nyújt igazán tartós hidratálást. A tartós hidratálás kulcsa a bőr vízmegtartóképessége, azaz a bőrbarrier erősítése! Azonban a mindennapos kisimult, egyenletes arcbőrhöz szükség van az olyan higroszkópos, vízmegkötő összetevőkre, amelyekkel átvészelhetjük a napot - ilyenek a hialuronsav, a glicerin és a természetes hidratáló faktorok (NMF). Emellett a hialuronsav átmenetileg egy finom réteget képez a bőrön, gyakorlatilag önmagában is egy természetes “primer” hatást nyújt.

Fontos tudni, hogy a hialuronsav első sorban a bőr külső, többrétegű elszarusodó laphám rétegének alsó felében és az ez alatt található irhában van jelen. A hidratálás megtartásáért azonban a laphám külső felének feladata. Éppen ezért nem elegendő csupán az egyik oldal táplálása, ha igazán hatékony akarsz lenni, két oldalról kell megfogni a problémát! A megfelelő hidratáltság alapvető fontosságú a sejtek működéséhez és az ahhoz szükséges ozmotikus környezet létrehozásához.

A Neogence hialuronsavas hidratáló tonere a többféle hialuronsav mellett ceramidot is tartalmaz a bőr védőrétegének megerősítésének érdekében. Ha a tökéletes hialuronsavas szérumot keresed a sima, egyenletes és selmes bőrért, akkor kattints ide és válogass hialuronsavas szérumaink között.

A niacinamid tulajdonságai és hatása

→ Bár egy időben elterjedt, hogy a C-vitamint és a niacinamidot nem szabad együtt használni, ám ez csak féligazság. A kipirosodás elkerülése érdekében azonban érdemes egymástól “távol” tartani őket és kivárni a kozmetikumok felszívódását. Vagy az egyiket használd este és a másikat reggel, vagy iktass be közéjük egy harmadik, semleges terméket.

→ A niacinamid serkenti a ceramid és a szabad zsírsavak előállítását, így összességében megerősíti a bőrbarriert. Ezzel egyaránt csökken a bőrön keresztüli vízvesztést, illetve a bőr irritabilitása. A jól táplált, megerősített bőr sokkal kevésbé reaktív, nem hajlamos a kipirosodásra és esetleg olyan összetevőkkel szemben is ellenállóvá válhat, amelyek korábban problémát okoztak (pl. kis mennyiségű alkohol, benzoil-peroxid vagy magasabb koncentrációjú retinol).

A NARÜKO 1000 molecules hialuronsavas lotion-je magas niacianamid tartalmával csupa remek összetevővel segíti a problémás vízhiányos bőr rendbetételét. Peptidekkel és az iskolavirág kivonatával mind a niacinamid hatását felerősítve segíti a bőr hidratáltságát és a felszaporodott pigmentfoltok eltűnését.

→ A niacinamid, ahogy korábban is említettem, gyulladáscsökkentő. Emellett a hiperpigmentáció, azaz a kis barna foltok eltüntetésében is segíthet. Emiatt az aknéval küzdőknek a pattanások bármely stádiumában hasznos lehet.

Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, a vörös árpa is igen hasznos összetevő. A Narüko vörös árpás termékcsaládjának felturbózását szintén a niacinamid segíti.

→ A niacinamid már 2%-os koncentrációban segít a faggyúmirigyek olajtermelését csökkenteni, így zsíros bőr esetén önmagában is érdemes a niacinamid tartalmú termékeket a bőrápolási rutinban tartani. (Az eredmény a körülbelül 100 főt számláló kísérlet alapján 2-4 hét alapján várható.)  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605215/)

Ez a Neogence ecsetelő az enyhe, de hatékony pórushámlasztó BHA és mandulasav mellett niacinamiddal segíti a pattanásokkal küzdők életét.:)

 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolási alapok Hatóanyagok

Keresés