Menü

Milyen a bőrtípusom? - Útmutató a bőröd megismeréséhez

Milyen a bőrtípusom? - Útmutató a bőröd megismeréséhez

Ahhoz hogy megadhasd a legjobb és legmegfelelőbb ápolást a bőröd számára, olyan kozmetikumokat kell alkalmaznod, amelyet a bőrtípusodnak is megfelelnek. Így a problémákat a gyökerüknél tudod megszüntetni és kordában tarthatod a bőrtípusoddal járó kellemetlenségeket is, mint az olajos csillogás vagy a hámlás és megannyi egyéb probléma.

Azt viszont már nem biztos, hogy tudod, miként állapíthatnád meg a saját bőrtípusodat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogyha nagyon különböző jellemzőket fedezel fel magadon. Ilyenkor már gyanakodhatsz, hogy esetleg kevert bőrrel van dolgod. De ássunk egy kicsit mélyebbre ebben a kérdéskörben, hogy biztos lehess a dolgodban a kozmetikumaid vásárlásakor!

Ismerkedj meg az alapvető bőrtípusokkal!

Alapvetően három típust különböztetünk meg, de a későbbiekben te is megláthatod, hogy bőrtípusok között különbséget tenni nem is olyan egyszerű. Ráadásul, ahogy az idő telik, úgy változik a tested és vele együtt a bőröd is. Kamaszként még a legtöbben a túlzott faggyútermeléssel küzdenek, 30 éves kor felett viszont inkább a vízhiány jellemző.

A három alaptípus, amivel számolnod kell a száraz, a normál és a zsíros bőr. Minden esetben más ápolásra lesz szükséged, ezért mindenképpen érdemes egy kis időt szánnod a saját arcod felületének megismerésére, hogy kialakíthasd a megfelelő rutint, amellyel ápolhatod. Az öregedéssel járó változások miatt pedig célszerű időről időre ellenőrizned, így könnyedén finomhangolhatod a jól bevált szokásaidat.

Hogyan állapíthatod meg a saját típusodat?

Bizonyos esetekben viszonylag egyszerű megállapítani, hogy melyik típusba tartozol. Például ha folyton küzdesz a púderrétegeken is átütő fénylő, olajos foltokkal és a pattanásokkal is meggyűlik a bajod, akkor nagy valószínűséggel zsíros bőrről beszélhetünk. A száraz bőrt is hasonlóan egyszerű felismerni, mivel ezen a típuson megjelenhetnek hámló foltok és időnként érezheted úgy, mintha feszülne egy kicsit.

A normál bőrtípus ellentétben a fenti kettővel éppen arról ismerhető fel, hogy viszonylag kevés vele a probléma. Nincsenek fényes foltok, ritkák a pattanások és a tapintása is finom puha.

A negyedik lehetőség hogy több, különböző típus keveredik. Ilyenkor a homlok és az orr vonalában többnyire zsírosodás jellemző, míg a többi terület inkább száraz vagy normál.

Nem tudod megállapítani a bőrtípusod? Töltsd ki a pár lépéses bőrtípus tesztünket és egyből megtudod az eredményt!

 

 

Így ápold a különböző bőrtípusokat

A zsíros bőrnek a tévhittel ellentétben nem arra van szüksége, hogy kiszárítsd. Nagyanyáink idejében még előszeretettel javasolták, hogy szárítsd, amennyire csak lehet. Azzal, hogy kiszárítod, egy ördögi kör veszi kezdetét. Arcmosás után ha nem használsz egy könnyed hidratálót a zsíros bőr esetében is a szervezeted úgy érzékeli, hogy száraz a bőröd, ezért hirtelen elkezd nagy mennyiségű zsírt termelni és 15-20 perc múlva ismét olajosan fénylő a bőr, akár erősebben is mint arcmosás előtt. Ismerős a helyzet? A helyes ápoláshoz viszont a faggyútermelésre és a pórusösszehúzásra kell koncentrálni, megfelelő hidratálókkal amelyek könnyed, vizes alapúak, így nem terhelik meg a bőrt, viszont becsapod a működését és kevesebb zsírt fog termelni, mivel eleve eléggé hidratáltnak érzi magát. Ebben leginkább a szalicilsav, a cink és a retinol segíthet.

A száraz és vízhiányos bőr táplálása során olyan anyagokra van szükség, amelyek segítik a víz megkötését, mint a hialuronsav vagy a C-vitamin. Amennyiben a bőröd kombinált és felbukkannak száraz részek, azokon célszerű kifejezetten erre fejlesztett szérumokat alkalmazni, a krémeket viszont jobb, ha a zsíros típushoz választod. Ezzel az együttes erővel könnyed lebirkózhatod a problémákat.

Ha olyan szerencsés alkat vagy, akit normál bőrrel áldott meg a természet, akkor a kozmetikumaidat az aktuális kihívások fényében válaszd ki. Így biztos lehetsz abban, hogy mindig a megfelelő gondoskodást biztosítod az arcod számára.

Ha szeretnéd beszerezni a bőrödnek megfelelő arcápolókat, látogass el webáruházunkba, ahol akár bőrtípus alapján is szűrhetsz a termékek között. A saját típusod meghatározásában pedig bőrtípus-tesztünk lehet a segítségedre. Csak néhány kattintás és máris megkaphatod az eredményt.

 


Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolási alapok

Keresés