Menü

Mandulasavas hámlasztás - a bőr megújítása

Mandulasavas hámlasztás - a bőr megújítása

Bár mára egyre elterjedtebb a hámlasztó fogalma, érdemes, sőt kell is beszélni róla minél többet, hogy nyugodtan és biztonságosan alkalmazzuk otthon is. 

Először is fontos megemlíteni, hogy az orvosi vagy kozmetikai hámlasztás (szakember végzi) teljesen más, mint az otthon is használható kémiai peelingek. Utóbbi lényegesen gyengébb, kifejezetten lakossági felhasználóknak optimalizált változat, amitől nem hámlik le a bőr rendszeres használat mellett sem, kivéve, persze ha túlzásba estünk vele. 

Míg a drasztikusabb, kozmetikus által végzett hámlasztásnak szinte azonnal látszik az eredménye, az otthoni hámlasztás hosszabb távon hoz látványos eredményt, bőrállapottól függően hetek, sőt hónapok is eltelhetnek, mire halványodnak azok a fránya foltok és kitisztulnak a pórusok.

 

Kattints a képre a Lakkmatt Blog hámlasztó koncentrátum tesztjéért!

AHA savak

Vízben oldódó savak gyűjtőneve, ide tartozik a tejsav, glikolsav, sőt még a gyümölcssavak is, de a mi abszolút kedvencünk az a mandulasav.

Mégpedig azért, mert a többi AHA hámlasztóhoz képest sokkal kíméletesebb, köszönhetően a nagyobb molekulaméretének, ugyanakkor hatásában megegyezik társaiéval. Nagy molekulamérete miatt lassabban hatol be a bőrbe és nem hat olyan mélyre, mint a többi AHA sav, ezért az érzékenyebb bőrűek is bátran próbálkozhatnak vele.

Jótékony hatásai:

  1. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, üdébb, ragyogó bőrképet eredményez
  2. Tisztán tartja a pórusokat, csökkennek a pattanások
  3. Halványítja a foltokat (napfolt, májfolt, pattanás utáni foltok)
  4. Kiváltja a bőrradírt, amit gyulladt, pattanásos bőrön nem javallott alkalmazni
  5. Elősegíti a hatóanyagok hatékonyabb bőrbe jutását
  6. A kollagén szintézis serkentésével csökkentheti az apróbb, finom ráncokat

NARÜKO am+pm hámlasztó 5% mandulasavval

Fontos tudnivalók

A kémiai hámlasztás fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért évszaktól függetlenül elengedhetetlen a fényvédő használata!

A szemkörnyékre lehetőleg ne kerüljön hámlasztó, fiatalítás céljából használj inkább C-vitamint és peptideket.

Hogy ne vékonyodjon el a bőr, a kémiai hámlasztókat érdemes kúraszerűen alkalmazni, főleg az őszi-téli, kevésbé napos időszakban, tavasszal-nyáron pedig odafigyelni a fényvédelemre és a folyadék megfelelő pótlására. 

Neogence N3 fátyolmaszk problémás bőrre

Fátyolmaszkok is tartalmaznak hámlasztó hatóanyagokat, ugyanakkor nem váltják ki a rendszeres otthoni hámlasztást, inkább alkalmanként segítenek csökkenteni a gyulladást és egységesítik az összképet.

Milyen gyakran használd?

Kezdd a hámlasztást heti egy alkalommal 5%-os hatóanyag-tartalom esetén. Később, ha úgy érzed, hogy a bőröd már megszokta a hámlasztót, emelheted heti 2-3 alkalomra vagy akár használhatod naponta is.

Mandulasavas fátyolmaszkot igény szerint bármikor feltehetsz, nem szükséges hozzászoktatni a bőrt, akár heti 2-3 alkalommal is használható problémás bőrre.

Ha túlhámlasztottál, azaz kipirosodott a bőröd, esetleg hámlás vagy apró kiütések jelentek meg, akkor legalább 1-2 hétre teljesen függeszd fel a hámlasztók használatát!

 

Ha szívesen olvasnál még a témában, esetleg kérdésed van, akkor írj nekünk az info@szepsegcenter.hu e-mail címre, de Facebook oldalunkon is megtalálsz minket!  

 

Források: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834725/

https://www.researchgate.net/publication/282774826_Evaluation_of_the_efficacy_and_tolerability_of_mandelic_acid-containing_cosmetic_formulations_for_acne_skin_care

Keresés