Menü

Panthenol a szuperhatóanyag

A cikk szerzője Salomé - Tudományos Szépség Blog írója, orvos
Panthenol a szuperhatóanyag A panthenol vagy B5-vitamin a kozmetikai ipar öreg motorosa. Jó 70 éve használjuk és még mindig nem volt elég, hiszen 0-tól 99 éves korig szinte mindenkinek hasznára válik. :)

 

A panthenol név eredete és egy kis hatóanyag kémia…

 

A panthenol a pantoténsav, más néven B5-vitamin provitaminja, azaz előanyaga. A dexpanthenol kifejezés a kémiai térszerkezetre utal. (D- és L-forma van, amelyikből a D forma a biológiailag aktív.) A dexpanthenol, amit a kozmetikumokban megtalálunk, nagyon gyorsan beszívódik a bőrbe, higroszkópos anyag révén vizet köt maga köré és átalakul pantoténsavvá. A hidratáló hatáson túl a koenzim-A nevű rendkívül fontos molekula előállításához is szükség van rá. Ezutóbbi olyan alapvető folyamatokban részt vesz a sejteken belül, mint a citromsavciklus, ami az energiatermeléshez, így a működéséhez elengedhetetlen. (Azonban kissé túlzás lenne mindent a panthenol számlájára írni, ami igazából a koenzim-A feladata és érdeme… A panthenol önmagában is nagyon hasznos a bőrápolás szempontjából, így felesleges túlzásba esnünk!)

 

A panthenol a semleges és a kissé savas közegben a legstabilabb (pH 4-6 között), a kozmetikai formulákban 0,3 és 5% között használandó. Ez azt jelenti, hogy ha az INCI végén, akár az 1% alatti csoportban találunk rá, akkor is jó helyen van, bőven lehet hatékony a koncentrációja. (Az 1% alatt jelen lévő összetevőket a gyártók nem kötelesek a koncentráció szerinti csökkenő sorrendben felsorolni, itt már minden tetszőleges.)  

A panthenol szuperereje

 

Hiába a hatékony hidratálás, erre minden második molekula képes. Ha a panthenol csak ennyit tudna, nem lenne benne szinte az összes kozmetikumban. Szuperképessége abban rejlik, hogy a bőr természetes lipidstruktúrájához hasonló körülményeket képes utánozni. Azaz nem épül be, nem rekreálja a bőrbarriert, de ideiglenesen “helyettesíti” azt és jó irányba befolyásolja az egyensúlyt - épp ezért remek választás napégés vagy egyéb égési sérülések esetén, amikor ez a védőréteg megsérül. (A védőréteg sérülésének következménye a bőrön keresztüli vízvesztés megnövekedése, a kiszáradás, az érzékenység és általában az egyensúly felborulása.) 

 

Ahogy említettem, nem szabad a koenzim-A kapcsán kijelenteni, hogy a panthenol az abszolút legjobb kozmetikai összetevő és minden problémára megoldást nyújt. Ugyanakkor a tudományos publikációk is ki merik mondani, hogy a bőr regenerációjában betöltött szerepe igenis jelentős. Ha úgy tetszik, segít a bőrnek önmagát helyrehozni, ad egy kis löketet, amire szinte mindenkinek szüksége van. 

 

A bőr, a kültakarónk ugyanis számos károsító tényezővel találkozik nap, mint nap. A légszennyezettség, az UV-sugárzás mind mind csökkentik a tartalékait és a mi feladatunk, hogy a hidratáltságot, az antioxidánsokat, a lipideket stb visszapótoljuk. Ebben nagyon sokat segíthet a panthenol összetett hatása révén. A környezeti ártalmak ellen vívott harc a kozmetikai iparban 2-3 éve számít fontosnak, ebbe a képbe tökéletesen beleillik ez a régi kedvenc.

 

A panthenol a sebgyógyulást is elősegíti, mivel a fibroblasztok (a bőr kötőszöveti sejtjei) szaporodását serkenti. Bár ez nagyon laboratóriumi dolognak hangzik, de egyszerűen arról van szó, hogy ha keletkezik egy seb, a mindennapokban legyen ez egy pattanás, a szövethiány helyét be kell foltozni, vissza kell állítani a struktúrát. Ezért pedig nem más lesz a felelős, mint ezek a bizonyos fibroblasztok, akik rendkívül aktív és sokoldalú sejtek. :) A panthenol nem csak nekik segít, hanem a hámosodást is serkenti, amit a kutatók a bőrön keresztüli vízvesztés csökkenésének segítségével mértek ki “in vivo”. Az embereken végrehajtott kutatások között számos placebó kontrollált, kettős vak kísérlet volt, ezek pedig nagyon magas szintű bizonyítékot jelentenek. Megjegyzés: a panthenol a sebgyógyulást csak 2% fölött serkenti, így ha erre a célra szeretnéd használni, érdemes erre a célra kifejlesztett terméket beszerezni.

 

Nem utolsó sorban a panthenolnak klasszikus gyulladáscsökkentő hatása is van. Bár talán erről a legismertebb, ahogy látjátok, valójában ez a legkevésbé érdekes aspektusa.:) 

 

A panthenol és a haj 

 

A panthenol esetében nem lehet elmenni a hajra kifejtett hatás mellett. A panthenol beépül a haj külső rétegébe, azaz a kutikulába. Ezzel egyenletessé teszi a szálakat, ami könnyű fésülhetőséget és szép összképet, fényességet ad. A vízmegkötő képessége szintén erősebbé, rugalmasabbá is teszi a szálakat. A hajszálak belsejébe is beépül, erősítve azokat. A fejbőrben pedig a hajhagymákra is kihatással van, így nem csak “tüneti kezelést ad”.

 

Panthenol hatásai a gyakorlatban

 

Ahogy fent is említettem a panthenolt a hatékony felszívódás és aktiválódás miatt kedveljük. Mivel teljesen természetes, az emberi bőrben önmagában is jelen lévő molekuláról van szó, így minimális az esély az irritációra, hipoallergénnek tekinthető. 

A száraz bőrűeknél segíti a bőrbarrier és a lipidstruktúra rendezését, ezzel csökkenti a bőrön keresztüli vízvesztést (TEWL - trans epidermal water loss). Ráadásul vizet köt meg, így duplán hidratál.

Az aknés bőrt nyugtatja, a sebgyógyulást elősegíti. 

Az érzékeny bőrnek kiváló természetes hidratáló és sokoldalú segítség. 

Emellett egy 2017-es kutatás szerint a bőr mikroflóráját sem befolyásolja, illetve csak a bőr felületén lakó, jótékony baktériumtörzsek szaporodását segíti elő a pantholtartalmú krém. Ez még nem megerősített, de az elmúlt év kozmetikai prebiotikum őrületét tekintve jó előjel, szem előtt tartandó szempont.

 

Néhány termék a webshopból, amely magas koncentrációban tartalmaz panthenolt:

A Neogence bőrnyugtató fátyolmaszk panthenollal már elérhető a webshopunkban, mindenképp érdemes lecsapnod rá ha bőrödnek gondoskodásra, regenerálása van szüksége, hiszen látod, hogy a panthenol egy olyan, mindenki számára hasznos összetevő, mely növeli a bőr védekezőképességét, segít visszaállítani a sérült bőrszerkezetet és pótolja az így keletkezett vízhiányt.

 

A Neogence hialuronsavas bőrnyugtató emulziója például tökéletes választás azoknak, akik mindennapos küzdelmet folytatnak a bőrproblémákkal. Megszünteti a diszkomfortérzetet és  a ceramid és szkvalán tartalmának köszönhetően segíti a bőrbarrier helyreállítását. 

 

A Neogence C-vitaminos krémje nem csak antioxidáns tartalma miatt közkedvelt, hanem a fényvédelemhez való hozzájárulásával és könnyű textúrájával tökéletes reggeli krémmé válhat. (A benne található fényvédő szűrők fizikaiak, így véletlen sem “vesznek össze” a normál fényvédőddel, hanem tényleg csak egy plus védelmi vonalat adnak!)

 

A mandulasavas hámlasztás önmagában is nagyon kíméletes, hát még akkor, ha már a hámlasztás közben elkezdjük megbékíteni a bőrt! :) A Narüko mandulasavas hámlasztó koncentrátuma pontosan erre képes! Hasonló elven érdemes kipróbálni a Neogence pórustisztító szérumját.

 

Kiemelt források: 

 

 

 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés