Menü

Rágjuk a gittet (akarom mondani az olajat!)

Lázár Mimi
2016. 02. 05. 00:00:00
Rágjuk a gittet (akarom mondani az olajat!)

15 perc reggeli méregtelenítés az egészségért, Ázsiából

Finoman szólva egészségtudatosságra érzékeny család vagyunk. Emlékszem anyukám egy felettébb fura, kamaszkoromban kb. “őrültnek” titulált szokására. Reggelente, kikászálódva az ágyból, megcélozva mindannyiunk első reggeli útját, épp köszöntöttem volna becses felmenőmet, pálinkás szép jó reggelt kívánva, mire ő nem állt szóba velem. Soha. Egyetlen reggel sem. Mentségére legyen mondva, nemigen tudott: ti. épp “olajat rágott”. Akkor megvetettem érte, de ma belátom: milyen jól tette!

 

Közhely, hogy idővel a “saját szüleinkké válunk” , az ő régi mondataikat visszhangozzuk a saját gyerekeinknek, de tényleg aligha gondoltam, hogy néhány évtized elteltével én is ott állok majd az álmos párom előtt, fogaim között sárga trutyit zubogtatva, féleszű módjára a pofazacskóimra mutogatva: “Most ne zavarj, O-L-A-J!”

De mi is ez az egész?! Éjszakai alvásunk közben szervezetünk turbo fokozaton méregtelenít. A kiválasztott baktériumok, méreganyagok reggel ott csücsülnek a nyelvünkön és az egész szájüregben (nem csoda, ha sokszor fehér vagy sárgás, nem túl bizalomgerjesztő lepedékes nyelvvel, kellemetlen szájszaggal ébredünk). Mit csinál ilyenkor a legtöbb ember? Főz egy kávét, teát, leül és szépen megreggelizik, nem is sejtve, hogy a kiválasztott mérgek egy részét így szépen visszanyeli, s így a körforgásnak se vége se hossza. Az olajrágás (angolul oil pulling, vagyis húzás, ne kérdezd, miért), már több száz évvel ezelőtt is ismeretes volt Ázsiában. De felmerül a kérdés:

 

Hogy is végezd az olajrágást?

 

  1. Először is: ne egyél, igyál semmit felkelés után.

  2. Végy egy szádba 2 evőkanálnyi hidegen sajtolt olajat, általában a tökmagolajat ajánlják erre a célra

  3. Fogaid között forgasd, zubogtasd, öblögesd (ne gargalizálj, ne köpd ki idő előtt – kb. 10-15 perc -, és főleg, ne nyeld le a szinte kifehéredett, habos lét, mert akkor pont az ellenkezőjét éred el). Közben elszüttyöghetsz a lakásban, felteheted a teavizet, elolvashatod az emailjeidet :)

  4. Ha kiköpted, langyos folyó vízzel öblítsd ki a szádat, ha van, használd a nyelvlehúzód (drogériákban kapható), reggelizz, tedd tovább a dolgod! Alkalomadtán mielőtt kilépsz a lakásból, azért moss fogat :)

  5. Dicsérd meg magad, mert ügyesen segíted szervezeted, hogy véghez vigye a megtisztulást! Néhány hét elteltével meglásd, jobban, könnyebben érzed magad! Tedd életfogytig tartó rutinoddá, s a hatás nem marad el!

S hogy pontosan hogyan hat? Csökkenti az ínygyulladást, megszünteti az ínyvérzést,elmulasztja a kellemetlen szájszagot, csillapítja a fogfájást, a meglazult fogak, a fogágygyulladás megszűnése miatt, újra megszilárdulnak. És még mire jó? immunerősítés, fejfájás, migrén, bőrpanaszok, krónikus ízületi problémák, szív- és keringési betegségek, cukorbetegség, PMS (premenstruációs szindróma), emésztőszervi bajok, fáradékonyság, alvási és koncentrációs zavarok. Mindössze. Jó rágcsálódást!

 

Keresés