Menü

Tajvani és koreai arcápolási rutin lépésről lépésre

Tajvani és koreai arcápolási rutin lépésről lépésre

Bár a koreai arcápolási rutin egyre ismertebb a nők körében, még mindig sokan nem tudják, hogy pontosan mit is takar, vagy mitől is olyan előnyös. A tajvani bőrápolás lépései már ismertek a számunkra, de vajon mennyiben más a koreai? Van-e közöttük különbség? 

A koreai nők rendszeresen szánnak időt a bőrük ápolására, mégpedig minőségi termékek használatával. De vajon mitől olyan extra ez a koreai arcápolási rutin, és miben különbözik az általunk már ismert és kedvelt tajvani arcápolási rutintól? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat amelyek segíthetnek.

 1. A Koreai arcápolási rutin 10 lépése.
 2. Koreai arcápolás mInta rutin kezdőknek: milyen termékeket szerezz be?
 3. Koreai vs. tajvani arcápolási rutin: miben tér el egymástól?
 4. Lehet-e a tajvani termékeket és a koreaiakat kombinálni?

A Koreai arcápolási rutin 10 lépése

Az ázsiai nők már fiatalkorukban nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő bőrápolásra. Tisztában vannak azzal, hogy ennek köszönhetően minél tovább megőrizhetik fiatalos arcbőrüket. 

A koreai arcápolási rutin különlegessége, hogy általánosan 10 lépést foglal magába, melyekhez az alábbi készítmények szükségesek:

1. Olajos arclemosó → 2. Vízbázisú arctisztító  → 3. Hámlasztó → 4. Toner  → 5. Eszencia  → 6. Szérum / ampulla / kezelések  → 7. Maszk  → 8 . Szemránckrém → 9. Hidratáló → 10. Fényvédő 

Fentebb a Benton csiga - méh kivonatos rutinját mutatjuk be, amelyet bátran alkalmazhatunk minden bőrtípusra, különösen pedig érzékeny, heges, problémás bőrre, de az érett bőrt is kiválóan ápolja, feszesíti, simítja és regenerálja.

 

1. Olajos lemosó

Ha még nem próbáltad, így használd: vidd fel az olajat a közvetlenül a bőrödre, és finom körkörös mozdulatokkal masszírozd át az arcod. Csepegtess egy kevés vizet a tenyeredbe és masszírozd át az arcod ( ez az emulgeálási fázis) majd langyos vízzel öblítsd le.  

2. Vizes alapú arctisztító 

Ez általában egy enyhén savas kémhatású habos, vagy könnyed arctisztító. Fontos megjegyezni, hogy a dupla lemosás azaz az olajos + vizes bázisú tisztítás legfőképpen az esti rutinban kap főszerepet, amikor fényvédőt és sminket is tisztítunk. 

3. Hámlasztó 

A hámlasztókat a bőr hozzászoktatása után alkalmazzuk, akár mindennap, de ezt bőrtípusa válogatja. Amennyiben érzékeny a bőröd, úgy óvatosan vezesd be a hámlasztókat, és ne feledkezz meg a napi fényvédelemről sem. Jellemző hámlasztó hatóanyaguk a koreai kozmetikumoknak a glikolsav (AHA sav), a laktobionik (PHA sav) és a szalicil sav (BHA sav). A PHA savak a leggyengédebb hámlasztók. A szalicilsavat problémás, tág pórusú zsíros bőr esetében javasoljuk.

További információkat hámlasztásról ebben a cikkünkben olvashatsz.

4. Toner

A toner egy folyós állagú, általában enyhén savas kémhatású, hatóanyagos folyékony hidratáló. 

5. Eszencia

Az eszencia vagy esszencia egy folyósabb állagú szérum, úgynevezett alapozó termék. Tonert és eszenciát általánosan a bőrtípusnak megfelelően használunk pl. vízhiányos zsíros bőrre vagy száraz érett bőrre.

6. Szérum / ampulla / kezelések

Szérumot funkciónak és bőrproblémának megfelelően választunk pl. folthalványító szérum, ránctalanító szérum, pattanás elleni szérum. 

7.  Arcmaszk 

A fátyolmaszkok, arcmaszkok az ázsiai bőrápolásban mindenhol komoly szerepet játszanak, hatóanyag bombák, finom nyomással juttatják be a bőrbe a fontos anyagokat a nélkül, hogy a bőrt elnehezítenék. És igen, számunkra sokszor elképzelhetetlen, hogyan is van rá idejük, de az ázsiai nők naponta használják a maszkokat. :-)

8. Szemkörnyékápoló  

9. Hidratáló

A hidratáló két féle is lehet, az un. lotion egy könnyebb, fluidos-zselés állagú hidratáló, a krém pedig kicsit sűrűbb. Az egyik kiválthatja a másikat, vagy - amennyiben nagyobb táplálásra van igénye a bőrnek - egymás után is használható. 

10. Fényvédő

A fényvédő az első számú anti-aging eszközünk, amellyel meg tudjuk előzni a foltokat és lassítani a bőröregedést. A bőrtípusodnak megfelelő fényvédő kiválasztásáról itt találsz több információt.

Természetesen ezek a lépések nem kőbe vésett szabályok, de a legjobb hatás érdekében érdemes ezt a sorrendet követni, és a lépéseket betartani. 

Itt fontos még megjegyezni, hogy az arcápolás sikeressége nemcsak a belefektetett időn és energián múlik. Az ázsiai nők ugyanis nem kötnek kompromisszumot a felhasznált termékek minőségével kapcsolatban, hiszen tudják, hogy bőrük akkor lesz a legszebb, ha a legjobb termékekkel ápolják őket.

Koreai arcápolás minta rutin kezdőknek: milyen termékeket szerezz be?

Ha szeretnéd te is bevezetni a koreai arcápolási rutin fortélyait a mindennapokba, akkor nagy valószínűséggel szükséged lesz néhány koreai szépségápolási termékre.

Az egyik legfontosabb lépés a megfelelő arctisztítók kiválasztása, amelyek közül szükséged lesz vizes bázisúra, illetve olajos bázisúra is. Az ázsiai nők számára az arctisztítás az egyik legfontosabb lépés, hiszen azt vallják, hogy a smink eltávolítására legalább ugyanannyi időt kell szánni, mint annak felvitelére. 

A megfelelő koreai szérumok és eszenciák kiválasztása is kiemelkedően fontos. Mivel ezek a kozmetikumok nagy mennyiségben tartalmaznak értékes hatóanyagokat, ezért rendszeres használatuk általában látható javulást eredményez a bőrön. 

Benton snail bee termékek

A Benton Snail Bee High Content termékcsalád minden eleme nagy koncentrációban tartalmaz csiganyálka és méhméreg kivonatot. A toner kisimítja a bőrt a lotion egységes bőrképet eredményez végül az esszencia könnyedén hidratál. 

A 10 lépéses koreai arcápolási rutin egyik alapköve a fényvédelem. Ázsiában a nők nem rajonganak a napfényért, és nem csak azért, mert tudják, hogy a sugarak mennyire károsak a bőrre. Az egyik komoly oka a magas fényvédelemnek az, hogy a délkelet-ázsiai nők bőre hajlamos a barnás foltosodásra, a meleg párás időben a jellemzően tág pórusú problémás bőr magas fényvédelem nélkül azonnal "megörökíti" a pattanások helyét. A másik ok pedig az, hogy Ázsiában már évezredek óta a világos bőr a divat, hiszen ez nemesi, úri származásra utal. 

Szerencsére a tudatos bőrápolás térhódításával már itthon is divat lett a világos foltmentes bőr és a megelőzés. Tehát egy megbízható fényvédőre mindenképp szükséged lesz. A fényvédő segít megóvni a káros UVA,- és UVB-sugaraktól, amelyek a bőröregedés jeleinek 80%-áért felelősek. A Koreai arcápolásban nélkülözhetetlen egy minimum SPF30-as fényvédőt is beszerezned.

PURITO Centella illatmentes termékcsaládja kifejezetten extrém-érzékeny, sérült  bőrre lett kifejlesztve. Illóolaj és illatanyagmentes összetételének köszönhetően tökéletes választás még a legérzékenyebb bőrűek számára is. 

Koreai VS. tajvani arcápolási rutin: miben tér el egymástól?

Ha túl soknak és időigényesnek találod a 10 lépéses koreai verziót, akkor érdemes próbát tenni a tajvani arcápolási rutinnal. Ez hasonló elveken alapszik, ugyanakkor mégis más. Tajvan a dermakozmetikumok világa. A keleti gyógyászat egyensúlyteremtő elve, hatóanyagai és a nyugati csúcstechnológia találkozik itt. Jellemzően inkább bőrproblémákra és hatóanyagokra koncentrál, így a középpontban a ráncok, bőrfeszesség elvesztése, foltok, problémás bőr és érzékeny bőr állnak. 

Gyorsabb a rutin és kevesebb lépésből áll, valamint más a hatóanyag-összetétel. Az ehhez szükséges termékeket könnyedén beszerezheted tőlünk, nézz körül webáruházunkban

A teljes tajvani arcápolási rutin lépései a következők:

1. Tisztítás → 2. Lotion / toner → 3. Fátyolmaszk → 4. Eszencia/szérum → 5. Szemkörnyékápoló → 6. Emulzió/ krém  → 7. Fényvédő / éjszakai gél maszk

A lépéseknél 5-7 lépést különböztetünk meg. Amennyiben extra mennyiségű hatóanyagra van éppen egy erőteljesebb bőrprobléma esetében, természetesen lehet több féle szérumot és eszenciát is használni. 

1. Tisztítás

A tajvaniak általában nem használnak dupla lemosást.

2. Lotion / toner 

Mindkét termék un. előhidratáló, ugyanazt a funkciót tölti be, azonnal hidratál. A tajvani bőrápolás alapját adja a folyékony hidratáló azaz a lotion vagy toner használata, mondhatni a legfontosabb eleme a rutinnak a mélyhidratálás. A vízhiány instant pótlásával a bőrproblémák nagy százaléka automatikusan megoldódik, hiszen egy jól hidratált bőr nem zsírosodik túl, nem irritálódik és a ráncok is kevésbé látszódnak. Az állaguk lehet folyós vagy vizes, és akár fluidos is. 

A lotion vagy toner nem tartalmaz hámlasztót.

3. Fátyolmaszk

A tajvani rutinban a maszkot közvetlen a folyékony hidratálás után használják. Sok esetben annyira táplálóak a maszkok, hogy nem is szükséges utána eszenciát, szérumot vagy krémet használni. Ez különösen érvényes a nyári időszakra, amikor magas a páratartalom és meleg is van.

4. Eszencia / szérum

Itt a koreaihoz hasonlóan az eszencia alapozó termék, a szérum pedig funkcionális. Viszont az állagok eltérőek: egy eszencia is lehet zselés (Lsd Neogence hialuronsavas hidratáló eszencia) és egy szérum is lehet hígabb. Az eszenciát és a szérumot fel is lehet cserélni, vagy csak szérumot, eszenciát használni. A sorrend nem köbe vésett.

5. Szemkörnyékápoló

Ez a lépés termékcsaládonként változhat, általában a szérum után, a krém előtt van (lásd NARÜKO peptides széria), de jó ellenpélda a Neogence a bőrfiatalító termékcsaládja, ahol a teljes rutin végén, a fényvédő elé került extra feszesítésnek, amelyet ne csak a szemkörnyékre, de az arc/nyak/dekoltázs többi részére is tehetünk.

6. Krém

A krémek könnyűek, gyorsan szívódnak fel, tápláló, hidratáló és feltöltő hatásúak. Még a legtestesebb krém sem nehezíti ez a bőrt, hiszen meleg, párás környezetre fejlesztették ki őket. 

7. Fényvédő / Éjszakai gél maszk

Napközben mindenképpen SPF50+ fényvédőt javasolnak, éjszaka pedig az esti rutin végén a krémre viszik fel vastag rétegben az éjszakai gél maszkot, majd ezt reggel csak bő vízzel öblítik le és nem használnak utána arctisztítót. 

+ Hámlasztás

Opcionális a hámlasztók használata, nem minden nap használják. A szérum állagúakat a tisztítás vagy előhidratálás után (lásd NARÜKO mandulasavas bőrmegújító hámlasztó), a krém állagút pedig a krém használata után javasolt alkalmazni (lásd NARÜKO tejsavas hámlasztó krém). Jellemző hámlasztó hatóanyagok: főként a mandulasav, de előfordul a tejsav ( AHA savak)  és a gluconolactione (PHA sav). BHA savakat inkább problémás bőrre javasolt kozmetikumokban találsz. Jellemző BHA sav a szalicilsav.

Így néz ki egy teljes bőrfiatalító tajvani rutin lépésről lépésre: 1. Arctisztítás  ► 2. Bőrfiatalító és energizáló lotion ► 3. Komplex ránctalanító szérum bakuchiollal és C-vitaminnal  ► 4. Ránctalanító krém bakuchiollal ► 5. Ránctalanító szemkörnyékápoló bakuchiollal ► 6. Fényvédelem

Összeállítottunk egy gyors minta arcápolási rutint a SzépségCenter hialuronsavas kedvenceiből, hogy könnyebb legyen a választás vízhiányos bőrtípusra. 

1. lépés - tisztítás 2. lépés - folyékony hidratáló 3. lépés - eszencia / szérum 4. lépés - krém
NEOGENCE GYENGÉD ARCLEMOSÓ HAB HIALURONSAVVAL NEOGENCE HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ TONER NEOGENCE HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ ESZENCIA 6ML NARÜKO AM+PM TRIPLA HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ SZUFLÉ 115G
NEOGENCE GYENGÉD ARCLEMOSÓ HAB HIALURONSAVVAL 160ML NEOGENCE HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ TONER 150ML NEOGENCE HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ ESZENCIA 30ML NARÜKO AM+PM TRIPLA HIALURONSAVAS HIDRATÁLÓ SZUFLÉ 115G

 

Tajvani márkáink képviselőivel folytatott beszélgetéseink alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a tajvani nők ugyanolyan elfoglaltak és / vagy lusták, mint mi vagyunk :-) Maga a "bőrápolás" szó mandarinul a "self-care"-re fordítható le amely fordításban az önmagunkkal törődést jelenti. Alábbi rövid videónkban bemutatjuk a tajvani bőrápolás előnyeit, és hogy miért lopták be a szívünkbe magukat a tajvani kozmetikumok és a bőrápoláshoz hozzátartozó filozófia.

Lehet-e a tajvani termékeket és a koreaiakat kombinálni?

A válasz: igen, jól megférnek egymással egy rutinon belül is.  Azonban tartsuk be az általános szabályokat:

 • Mindig bőrtípusunknak megfelelően válasszunk termékeket. Határozzuk meg bőrtípusunkat és bőrünk aktuális igényeit, ebben segítség a bőrtípus teszt.
 • Haladjunk a híg állag felől az egyre sűrűbb állag irányába a rutin folyamán. 
 • Évszaknak megfelelően válasszunk terméket. Nyáron a könnyebb termékek, ősszel-télen a tartalmasabb, olajosabb kozmetikumoknak van helye a rutinunkban. Ne a tengerparti nyaraláskor kezdjünk a hámlasztásba.
 • Egy rutinban ne használjunk olyan magas hatóanyag tartalmú összetevőket amelyek "összeveszhetnek" egymással, ezáltal irritálhatják a bőrt. Pl. többféle AHA hámlasztót, C-vitamint, és retinol származékokat.
 • Sokféle növényi hatóanyagot egy rutinban ne használjunk. Érzékeny bőr esetében a kevés összetevős, illatanyag és illóolaj mentes clean kozmetikumokra alapozzuk a rutint.
 • Bizonyos hatóanyagok pl. peptidek vagy a folthalványító hatóanyagok lassabb, módszeres használat után fejtik ki hatásukat. Más összetevők azonnal hatnak. Ne legyenek irreális elvárásaink, legyünk türelmesek.
 • Bőrünk bölcs és mindig jelez, figyeljünk üzeneteire! 
Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolási alapok Arcápolási rutin

Keresés