Menü

Melyik alapozót válasszam? Így válaszd ki a tökéletes alapozó formulát, fedést és árnyalatot

Vendégcikk szerzője: Vanda (Lolly makeup&beauty)
Melyik alapozót válasszam? Így válaszd ki a tökéletes alapozó formulát, fedést és árnyalatot

A számunkra tökéletes alapozó kiválasztása bizony nem egy egyszerű feladat… Óriási a választék, rengeteg különböző formula, fedés, szín, ember legyen a talpán, aki egy idő után nem adja fel kétségbeesetten a küzdelmet a webshopok és üzletek széles kínálata láttán. Az alábbi posztot abban a reményben írom nektek, hogy mindenki a lehető leggyorsabban és könnyebben megtalálhassa a számára legmegfelelőbb profi terméket és, hogy akár a múltbeli félrenyúlásokat helyrehozhassa.

De melyik alapozót válasszam? -  Különböző formulák és fedések

Az alapozóválasztásnál a legfontosabb dolog, hogy ismerjük a bőrünket, ugyanis teljesen más igényei vannak egy száraz, egy zsíros, egy fiatal és egy érett bőrnek. A professzionális márkák, mint a Kryolan és a Paris Berlin kínálata szerencsére mindenre nyújt megoldást, szinte minden igényre találhatunk alapozót tőlük. Lássuk, hogy milyen bőrtípusra, mely textúrák, finishek és fedések a legmegfelelőbbek!

  Száraz/ normál bőr Kevert bőr Zsíros bőr Érett bőr Speciális igények
Kryolan Supracolor
Kryolan TV Paint Stick
Kryolan Ultra Foundation
Dermacolor
Paris Berlin Le Fluid
Paris Berlin Le Teint Hightech  

 

Kryolan Supracolor:

 • könnyen kezelhető krémes textúra
 • gazdag formula
 • építhető, de magasabb fedés
 • krémes, természetes finis

A Kryolan Supracolor a márka talán legismertebb alapozója. Fantasztikus a színválasztéka, a profik és a hétköznapi sminkesek is előszeretettel használják a könnyű kezelhetősége miatt. Nagyon gazdag, krémes, kissé zsírosabb a formulája, ezért leginkább száraz, normál bőrre ajánlott használni. Nagyon kevés kell belőle, mert alapvetően elég magas a fedése, de szépen el lehet vékonyítani a megfelelő eszközökkel és technikával. A textúrájának köszönhetően belesimul a bőrbe, ha nedves szivaccsal alaposan eldolgozva/vékonyítva visszük fel, akkor szép és természetes hatást lehet vele elérni. Igény szerint fixálhatjuk egy áttetsző púderrel, ez különösen a melegebb, nyári napokon ajánlott. Tartós, izzadságálló. Kiszerelés: 30 ml.

 

Kryolan TV Paint Stick:

 • egyszerű használat a formának köszönhetően
 • könnyen kezelhető krémes, vékonyabb formula
 • építhető fedés, krémes, természetes finis
 • akár korrektorként, highlightként és kontúrként is használható

A TV Paint Stick-et, akár a Supracolor testvérének is nevezhetjük. Hasonló, közel állnak egymáshoz, azonban egy kicsit különböznek. A TV Paint Stick rendelkezik a Supracolor minden előnyös tulajdonságával, azonban egy kicsit vékonyabb a formulája, még ideálisabbá és könnyebbé téve a használatát. Akár száraz, normál, de még zsírosabb bőrre is megfelelő választás. Ecsettel vagy nedves szivaccsal érdemes eldolgozni, a stick kialakításnak köszönhetően pedig nagyon könnyű felvinni. Akár korrektorként is használható, de arcformázásához (highlight, kontúr) is ideális. Kevert, zsírosabb bőrön érdemes púderrel fixálni. Kiszerelés: 25 g.

 

Kyrolan Ultra Foundation:

 • finom, könnyedebb krémes formula
 • természetes hatás
 • építhető fedés, természetes szatén finis
 • ideális érett bőrre

Nagyon finom, kellemes és könnyedebb textúrájú krémes alapozó. Ugyan magas fedésig felépíthető, de mégis vékonyabb formula, ami ideálissá teszi arra, hogy érett bőrön is használjuk. A finise természetes, szatén/matt, púderezni nem szükséges. Ecsettel használva erőteljesebb fedést érhetünk el vele, míg nedves szivaccsal vékonyabbat. Hidratálóval, primerrel keverve még természetesebb hatást biztosít, akárcsak egy bb krém. Kiszerelés: 15 ml.

Dermacolor: NR1, NR2, NR3, NR4

 • teljes fedés, extra magas pigmentáció
 • kifejezetten a különböző bőrproblémákra, elváltozásokra kifejlesztve (hiperpigmentáció, vitiligo, tetoválások fedése, stb.)
 • lokális, korrektorként való használatra is ideális
 • sűrű, krémes formula

A Dermacolor egy nagyon különleges, speciális bőrproblémákra kifejlesztett magas pigmentáció tartalmú alapozó/korrektor. A kisebb pigmentációhibáktól és pattanásoktól kezdődően akár még a legnagyobb tetoválásokat is lehet vele takarni, de még a sötét karikákkal is könnyedén elbánik. Nem szükséges feltétlenül az egész arcon használni, elég a problémás területeken alkalmazni. Kisebb felületekre érdemes egy ecsettel felvinni, nagyobbakra száraz és/vagy nedves szivaccsal. A használata minimális gyakorlást igényel, hiszen nem mindegy, hogy milyen problémára milyen árnyalatot használunk. Kiszerelés: 10 g-os mini paletta.

 

Paris Berlin Le Fluide: 50ML, 100ML

 • matt finis
 • könnyen kezelhető folyékony formula
 • magas, de építhető fedés
 • vízálló

A Paris Berlin Le Fluide első ránézésre egy hétköznapi, folyékony alapozónak tűnik, de valójában sokkal több annál. Nagyon tartós, nagyon magas fedésű és nagyon matt finisű, így elsősorban zsíros, kevert bőrre ajánlott a használata. Természetesen ő is építhető, egy nedves szivaccsal vékonyabb, de akár primerrel és hidratálóval is keverhetjük a leginkább bőrközeli hatás érdekében (hétköznapokra így ajánlott használni inkább). Púderezni nem szükséges. Kiszerelés: 50 ml, 100 ml.

A Le Fluide színei 2021-ben megváltoztak és egy sárgásabb tónust kapott a széria!

 

Paris Berlin Le Teint Hightech:

 • könnyű, olajmentes, de hidr
 • tökéletes a mindennapokra
 • természetes
 • atáló formula hatás

Különleges formulájú alapozó, amely ugyan olajmentes és természetes matt finisű – így kevert és zsírosabb bőrre is ajánlott -, de mégis hidratáló hatású. Finomítja a bőrt, a pórusok és apróbb hibák kevésbé lesznek láthatóak a használatakor. Tartós, közeped fedésű, vékonyabb textúrájú, ami ideálissá teszi a mindennapi használatra. Ecsettel és szivaccsal is felvihetjük, púderezni igény szerint lehet. Kiszerelés: 30 ml.

Ezt a terméket sajnos a gyártó kivonta! 

De melyik alapozót válasszam? -  Árnyalatok

Miután megtaláltuk a bőrünk és igényeink számára legmegfelelőbb alapozót már csak a szín kiválasztása van hátra, ami lássuk be, webshopon keresztül nem éppen a legkönnyebb feladat és előfordul, hogy még a profiknak is meggyűlik a bajuk vele. Sajnos néha zsákbamacska a dolog valóban, elég nehéz a kis színes kockák alapján megállapítani, hogy nekünk melyik lesz a legjobb. Legelőször is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen tónusú a bőrünk: meleg, hideg vagy natúr, sárgás, bézses vagy rózsás, netán olíva, esetleg bronz.

 • Hideg alaptónus: a bőrnek kékes, rózsaszínes, pirosas a tónusa, az erek kéknek illetve lilának látszanak.
 • Meleg alaptónus: a bőrnek sárgás, barackos esetleg arany a tónusa, az erek zöldebbnek tűnnek.
 • Natúr alaptónus: minden bőr, amit nem lehet hideg vagy meleg tónusba kategorizálni, az erek kéknek, zöldnek vagy kékeszöldnek látszanak.

(Az ereket a legegyszerűbben a csuklónkon tudjuk ellenőrizni.)

Ha sikerült megállapítani a tónust, akkor már csak az alapozók színkódjainak feltörése van hátra! A Kryolan alapozók kódjait viszonylag könnyű megfejteni, ráadásul a különböző típusok között van átfedés:

 • NB – Neutral Beige: natúr bézses tónus (natúr)
 • OB – Ochre Beige: sárgás bézs tónus (meleg/natúr)
 • GO – Golden Ochre: arany sárgás tónus (meleg)
 • Ivory – rózsaszínes/natúr világos tónusok (hideg/natúr)
 • TV Paint Stick W sorozat – rózsaszín tónusok (hideg)
 • TV Paint Stick FS sorozat – sárgás tónusok (meleg)

A számok a betű kódok után a tónus mélységét jelölik, a legvilágosabbtól haladva a legsötétebbig. Ha nagyon nem vagyunk biztosak, hogy melyik tónusba illünk, akkor érdemes natúr, bézses árnyalatot választani, ami se nem túl hideg, se nem túl meleg (ilyen pl. az NB). Az is egy jó megoldás, ha a színünk mélységét nem sikerült pontosan megállapítani, ha két árnyalatot veszünk meg és keverjük őket a kívánt eredmény eléréséig. Ez egyébként is egy jó ötlet, hiszen a legtöbbünknek télen és nyáron különböző színű lehet a bőre.

A Paris Berlin alapozóknál csak számokkal vannak jelölve az árnyalatok, itt egy kicsit nehezebb lehet a képek alapján eligazodni. Mind a Le Fluid, mind a Le Teint Hightech színei inkább a natúrabb, bézsesebb, esetleg sárgásabb és barackosabb tónusúak, de extra meleg vagy hideg nem nagyon van köztük, így elég biztonságos ezekből is válogatni. Igazán halvány árnyalatok a Le Fluid kínálatában találhatóak, köztük a nagyon különleges 50-es, ami egy hidegebb tónusú keverő szín, ezzel nagyon egyszerűen lehet bármilyen folyékony alapozót világosítani.

Tippek, trükkök, primerek, púderek - a smink tartósabbá tételére, fixálására

A sminkünk tartósabbá tétele érdekében az alapozó felvitele előtt akár primert is használhatunk. Ezen ügyes kis termékek elsődleges funkciója, hogy egyrészt felkészítse a bőrt a sminkelésre, másrészt, hogy tartósabbá tegye azt. Természetesen már a legtöbb bőrtípusra és problémára is találhatunk primert, legyen szó mattításról, extra fényvédelemről, pórus/ráncfinomításról, hidratálásról vagy ragyogásfokozásról. A primereket az alapozókba is keverhetjük, ha picit vékonyítani, módosítani akarunk a formulán.

A tartósság másik elengedhetetlen kelléke – különösen kevert és zsírosabb bőrre – a porpúder. Már ez a termék is rengeteg különböző variációban, színben elérhető, de a legnépszerűbb még mindig a fehér vagyis a translucent/átlátszó verzió, hiszen ez minden alapozó és bőr árnyalattal kompatibilis. Száraz és normál bőrre igény szerint területenként (szem alá leginkább) lehet alkalmazni, de nem feltétlenül szükséges, azonban a kifényesedésre hajlamos bőrtípus esetén elengedhetetlen, ha egy krémesebb, fényesebb finisű alapozót használunk. A felvitele egy száraz/nedves szivaccsal vagy egy púderpuffnival a legegyszerűbb és leghatékonyabb, csak lapogassuk fel a bőrre, majd a felesleget egy ecsettel ’söpörjük’ le.

 

Mindenképpen fontos figyelmet fordítani az alapozó felviteléhez szükséges eszközökre is. A leghatékonyabb, legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a sima háromszögszivacs, ezzel nem nagyon lehet mellé nyúlni, de azért nem árt ismerni a trükköket:

 • magas fedés -> száraz szivacs
 • vékonyabb, természetesebb fedés -> nedves szivacs
 • az alapozót ütögető mozdulatokkal vigyük fel a bőrre, mindig csak egy keveset (inkább rétegezzünk)
 • a szivacsot havonta cseréljük le, két használat közt szappannal mossuk ki
 • az alapozót ne közvetlenül a szivacsra nyomjuk ki, hanem a kézfejünkre és onnan vegyük fel
 • krémes alapozó esetén egy kis spatulával vegyünk ki egy kevés anyagot a kézfejünkre, ne közvetlenül a szivaccsal nyúljunk bele a tégelybe

 

Nagyon remélem, hogy a fent leírtak segítségével már könnyebben fog menni a webshopon keresztül is az alapozóvásárlás. Kérés-kérdés esetén várjuk a kommenteket. :)

A vendégcikket Vanda, a Lolly makeup&beauty blog szerzője, beauty fanatikus és profi sminkes írta, akinek igen komoly tapasztalata van ezen alapozók használatával kapcsolatban.


Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Smink

Keresés