Menü

Májfoltok az arcon: Minden, amit tudnod kell róluk

Májfoltok az arcon: Minden, amit tudnod kell róluk

Dr. Pencz Bianka szakértői cikke

Az arcon lévő májfoltokat egészen addig az idős korral társítjuk, ameddig 30 éves kor körül a szeplők mellett hirtelen nem jelenik meg egy-egy nagyobb darab belőlük.

A név kicsit becsapós, ugyanis a napnak kitett bőrfelületeken megjelenő, változatos méretű, a környező bőrnél kissé sötétebb színű foltoknak semmi közül a májműködéshez. Ezek a barnás foltok a halmozódó UV-kárnak köszönhetően alakulnak ki, éppen ezért az arc, a vállak, a dekoltázs és a kézfejek a leggyakrabban érintett területek. Bármelyik idős ember bőrén megfigyelheted őket.

Ezek a foltok idővel halmozódnak, egyre egyenetlenebbé téve a bőrképet. Egy átlagos bőrápolási rutin, amely gyakran csak a hidratálást célozza, ugyanis nem igazán tudja eltüntetni ezeket

A kép a Dermnetről származik, egy tipikus arcon lévő májfolt látható rajta.

Csak az elővigyázatosság kedvéért: ha egy hasonló folttal kapcsolatban azt tapasztalod, hogy növekedésnek indul, változik az alakja, a színe, a körvonala, esetleg kifekélyesedik és nem gyógyul, mindenképp mutasd meg bőrgyógyásznak!

 

A májfoltok kialakulásának megelőzése

Ahogy az egészségünkkel kapcsolatban szinte mindenre igaz, a májfoltok kialakulását is sokkal könnyebb megelőzni, mint az előrehaladott folyamatot visszafordítani. Fiatalabb korban talán még nem olyan zavaróak a nyáron előjövő, majd elhalványuló szeplők, de idővel egyre kevesbé fognak eltűnni. Emellett minden hiperpigmentált elváltozásra igaz az is, hogy segítséggel is igen lassan kopnak el. Így sosincs túl korán ahhoz, hogy elkezdjünk leszámolni a májfoltokkal!

 

Az elsődleges szabály az, hogy megtanuljuk, hogy bizony májfoltok ellen fényvédőt használni télen és nyáron is mindennap kötelező. Bár elsőre furcsának tűnhet ez a rutin, de erre feltétlen szükség van és idővel olyan lesz, mint a fogmosás - a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra megfelelő állagú darabot! Az arc védelme kiemelt, de nyáron szükséges minden olyan testrészt bekenni, amelyeket közvetlen érnek a napsugarak.

 

Ahhoz, hogy igazán könnyen megbarátkozz a rendszeres fényvédelemmel, egy megfelelő textúrájú termék kell. Ilyen például a NARÜKO hialuronsavas fényvédője is.

 

Ha a már kialakult májfoltokat félig-meddig eltűntetted, van számodra néhány hatóanyag, amivel lassíthatod a következő májfoltok kialakulását.

 

A májfoltok halványítása

Megjegyzés: a májfoltok eltüntetéséhez használt hatóanyagok a pattanások után maradt hiperpigmentáció felszámolásához is hozzásegítenek, mert bár a kialakulásuk mechanizmusa kicsit eltérő, az eredmény szinte ugyanaz!

 

A májfoltok kezelése nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha nagyon elszabadult a helyzet, akkor orvosi lézerek, kozmetikai hámlasztások segíthetnek igazán, de ezek mellé is szükség lesz egy folthalványító bőrápolási rutinra. Szerencsére ma már mindenki számára elérhetőek az ehhez megfelelő hatóanyagokat kielégítő koncentrációban tartalmazó készítmények és bizony jó helyen jársz, hiszen az ázsiai kozmetikumok bőven vannak olyan termékek, amelyek a pigmentáció egyenletessé tételét szolgálják.

 

Az arcon lévő májfoltok halványítását a következő hatóanyagokkal érdemes elkezdeni:

  • A- és C-vitamin és származékai: a retinolnak a blogban már egy külön bejegyzést is szenteltünk. A C-vitaminról cikk itt olvasható. Ezek a bőrápolás kiemelt hatóanyagai, a májfoltoktól függetlenül érdemes bevetni őket.
  • Niacinamid: a niacinamid több bőrproblémára is megoldást jelenthet. Ha egy ázsiai kozmetikum csomagolásán szerepel a brightening kifejezés, az szinte garantálja, hogy van benne niacinamid, még ha csak nyomokban is.
  • Hámlasztók: a májfoltok oka az, hogy a hám alsóbb rétegeiben melaninpigment szaporodik fel, így ha a bőr regenerációját, megújulását hámlasztókkal gyorsítjuk, ezek a foltok is gyorsabban eltűnnek a sejtrétegek cserélődésével. Nagyon fontos, hogy a hámlasztók közül az AHA-savasak (tejsav, glikolsav) hatékonyak ezügyben, a BHA-savasak (szalicilsav) inkább a faggyútermelést és a pórusokat szabályozzák. Érzékeny bőrrel az enzimes peelingek, illetve a mandulasavas hámlasztók javasolhatóak. Ebben a hámlasztóban szinte az összes nagyágyú májfolt eltüntető hatóanyag jelen van.
  • Tranexámsav: a tranexámsav nem az AHA-savak elvén működik, hiába van ott a sav a nevében. :) A tranexámsav egy korábbi lépésbe avatkozik be és már a májfoltok kialakulását akadályozza meg, a melanin előállításának gátlásával. Ez gyakorlati szempontból azért hasznos, mert ha a fenti hatóanyagokkal nem sikerül összebarátkoznod, érzékeny vagy rájuk vagy túlságosan hozzászokik a bőröd, még mindig van lehetőség egy tranexámsavas termékre váltani. A NARÜKO vörös árpás termékei szintén dúskálnak azokban a hatóanyagokban, amelyek a májfoltok halványítását elősegítik.
  • Arbutin: az arbutin szintén a melaninszintézist gátló antioxidáns, így a májfoltok kezelésében szintén megelőző szerepet tölt be. A tranexámsavhoz hasonló a működési mechanizmusa és a gyakorlatban is ugyanaz a haszna. Például a NARÜKO fehér magnóliás termékcsaládjában mind az arbutin, mind a tranexámsav megtalálható, így két legyet üthetsz egy csapásra. :)
  • Fermentált összetevők: az ázsiai szépségápolás egyik örökös sztárjai szintén képesek a májfoltok halványítására. Ezek különböző utakon hatnak és a biológiai részletekbe talán felesleges is belemenni. Személy szerint azt ajánlom, hogy ne ezekre építsd a rutint, de kiegészítőnek bátran alkalmazz fermentált termékeket. (Jó eséllyel a fermentált összetevőkön kívül lesz bennük egyéb hatóanyag, például niacinamid is!)
  • Peptidek: a peptidek egy elég nagy kozmetikai összetevőcsaládot alkotnak, különböző pontokon beavatkozva segíthetnek a májfoltok halványításában. Ha a bőrápolási rutinodban nem is az arcon lévő májfoltokon van a fő hangsúly, akkor is érdemes lehető őket beépíteni a rutinodba, akár egy peptides fényvédővel. A peptidekről bővebben itt olvashatsz.

A folthalványító bőrápolási rutin:

Enyhébb májfoltok esetében elegendő beépíteni csak egy-egy terméket a bőrápolási rutinba, pl. koncentráltabb eszenciát vagy szérumot vagy hámlasztót, alkalmanként használni revitalizáló fátyolmaszkot vagy gél maszkot este.

Kombinált, zsíros bőrre a vörös árpás termékcsaládot javasoljuk, feszességét vesztett bőrre pedig a magnóliás termékcsaládot.

Folthalványító mintarutin érzékeny bőrre:

1

  Tisztítás

  Folthalványító arclemosó fehér magnóliával vagy Hidratáló arclemosó hab vagy Arctisztító folyadék

2

  Előhidratálás

  Energizáló lotion vagy Hidratáló toner

3

  Folthalványítás

  C-vitaminos folthalványító szérum

4

  Feszesítés

  Hidratáló eszencia

5

  Szemkörnyék

  Hidratáló szemkörnyékápoló

6

  Táplálás

  C-vitaminos krém vagy Hidratáló krém vagy Hidratáló emulzió

7

  Fényvédelem

  Peptides fényvédő

 

Források:
 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolási alapok Pigmentfoltos bőr

Keresés