Menü

Retinol, a ránctalanítás királynője

Retinol, a ránctalanítás királynője

Gyakorlatilag minden hiteles, bőrápolással kapcsolatos forrás egyet ért abban, hogy az anti-aging királynője nem más, mint a retinol és annak származékai. Olvass tovább és ismerd meg a retinol titkait.

Retinol hatóanyag alapismeretek

 

Nagyon fontos megérteni azt, hogy bár a retinolszármazékokkal csodát lehet elérni, a hatásspektrumuk rendkívül széles. Míg a szájon át szedhető, vényköteles készítmények a "klasszikus" gyógyszerek erejével hatnak és legalább annyi mellékhatásuk is van, addig a külsőleg alkalmazható krémek sokkal kevesebb problémával járnak, ugyan csak a bőrön hatnak, de használatuk még így is kiemelt odafigyelést tesz szükségessé. A krémek között is vannak vényköteles, illetve vény nélkül hozzáférhető készítmények. Ezek a szabályok országról-országra változnak, Magyarországon csak erősebb készítményt csak orvos írhat fel. Ha nem szenvedsz komoly aknéban, a “”gyengébb”” kategória is bőven elég potens lesz ahhoz, hogy azokat a csodálatos hatásokat elérd, amelyekről minden bőrápolási szakértő ódákat zeng. A csalódás elkerülése végett azonban érdemes mindig pontosan megnézni az INCI-t és utánaolvasni a konkrét retinolszármazéknak, hiszen ezekből is rengeteg van. Alapvetően minél inkább át kell alakulnia egy molekulának, azaz minél távolabbi rokonságban van a bőr sejtjeinek hasznos retinolsavtól. A spektrum gyengébb felén lakik a retinil-palmitát nevű egészen enyhe hatóanyag, amely rengeteg kozmetikumban megtalálható, általában valahol az összetevőlista végén. Bár ez a molekula kevésbé "izmos", nehezebben jut be a sejtekbe, folyamatos használat megfelelően támogatja a bőrápolási rutint.

 

Apropó INCI: a retinolszármazékok szinte mindig a lista végén lesznek, ugyanis ezekből egészen minimális adag is soknak számít! A kezdő dózis bőven 1% alatt van. Így az, hogy hátul “kullognak”, nem jelent hátrányt.

 

Apropó koncentráció: a retinolhasználatot érdemes lépcsőzetesen felépíteni. Kezdj egy gyenge készítménnyel - mire elfogy az adott krém vagy szérum, a hatástól függően léphetsz egyet. Ha nincs eredmény, jöhet az erősebb kence, de ha még mindig a kezdeti hámlástól és pirosságtól szenvedsz, ha nem tudod tartani a retinol rendszeres használatát, inkább maradj a korábbi szinten. Nem is kell feltétlen mindennap alkalmazni a retinolt, elég 2-3 naponta, csak ne veszítsd el a fonalat.:) Kevés hatóanyag van, aminek igazán könnyű túlzásba vinni a használatát, de ez kifejezetten jellemző a retinolszármazékokra. Magas retinoltartalmú készítmények mellé (de természetesen egyébként is) kötelező a fényvédelem!  

 

NARÜKO AM+PM RÁNCTALANÍTÓ SZÉRUM BAKUCHIOLLAL ÉS RETINILLEL

 

A retinolszármazékok hatása

 

A retinolszármazékok serkentik a kollagénszintézist és csökkentik a kollagén lebomlásának sebességét. Az UV-sugárzás hatására beinduló mátrix-metalloproteinázon szintje szintén csökkenni fog - ez azért jó, mert a kötőszövet "stabilizálásával" csökkenthetjük a ráncok kialakulásának sebességét. A legfőbb és legérdekesebb hatás viszont az, hogy az A-vitaminszármazékok felgyorsítják a bőr laphámsejtjeinek úgy nevezett turn-overét. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az emberi bőr legfelső, azaz legkülső szintje egy több rétegből álló laphámhalmaz. Az alsó rétegben a sejtek osztódnak és folyamatosan haladnak felfelé. Eközben szaru termelődik bennük, ami végül a felszínen, egyfajta védőrétegként fog kikötni. Amelyik laphámsejt eljutott felülre és elvégezte az összes feladatát, elhal és leválik, azaz lehámlik. (A hámlasztóval a majdnem teljesen "kipurcant" laphámsejteket lehel leszedni és ettől lesz simább a felület.) Ez a folyamat nagyjából 28 napba telik. Az A-vitaminszármazékok, azaz a retinol és rokonai az alsó rétegben történő osztódásokat gyorsítják fel, ezzel friss és erősebb rétegeket képezve. Ezért a felső (legkülső) rétegben gyorsabb lesz a halott sejtek leválása, azaz a hámlás is. Nagyjából emiatt van az is, hogy néhol azt írják, hogy a retinoltól vastagabb, illetve erősebb lesz a bőr, néhol meg azt, hogy vékonyabb. Ezek igazából csak különböző nézőpontból vett egyszerűsített magyarázatok! Mivel a gyulladásos és a napfény hatására keletkező sötét foltok a laphámsejtekben halmozódó melanin miatt vannak, a laphámsejtek újratermelődésének gyorsításával ez a felesleges pigment is eltávolítható - ebben rejlik a retinol folthalványító hatása. Ez az igazi biológiai photoshop.:) 

 

Ezek az információk egyébként nem frissek a szakirodalomban, mindegyik tényt konkrét kutatások támasztják alá. Több évtizedes tudásról beszélünk! A fentiek mellett az is bizonyítást nyert, hogy a retinol hatására beindul a hialuronsav szintézis is (konkrétan az előállító molekulák előállítása lesz aktívabb) - mindez a bőr nedvességtartalmának növelésével "fiatalosabb" bőrképet ad. Az sem elhanyagolható, hogy a vérellátás is javul a tartós használattól. Ez például szinte egyedülálló a kozmetikai hatóanyagoknál, ahogy az is, hogy konkrét gén szinten működjön egy összetevő. Ráadásul a vérellátás romlása olyan általános probléma az öregedésnél, amit általában nem is veszünk számba, mert nem annyira kézzel fogható faktor, mint az, hogy valakinek 2 mély ránc alakul ki az orra és a szájzuga között - pedig igenis hozzájárul az összképhez. Nem beszélve olyan apróságokról, hogy a rossz vérellátás a sebgyógyulást is lassítja - ez ismét nehezen vetíthető le a mindennapokra, pedig nagyon fontos tényező, mert az, hogy az akár mikroméretű sebek gyógyulása hegekkel és foltokkal vagy simán megy végbe, szintén sokat ad a bőrképhez. A rossz vérellátású bőr nem tud a vérből tápanyagokat felvenni, így a belső táplálás is nehézkesebbé válik idővel. A megfelelő vérellátáshoz szükséges serkentő molekulákat egyébként az egészséges laphám és az egészséges kötőszövet termeli, ezeket pedig a retinol rendesen alátámogatja.:) Ez egy igazi pozitív ördögi kör. 

NARÜKO AM+PM RÁNCTALANÍTÓ SZÉRUM BAKUCHIOLLAL ÉS RETINIL-PALMITÁTTAL

NARÜKO AM+PM RÁNCTALANÍTÓ SZÉRUM BAKUCHIOLLAL ÉS RETINIL-PALMITÁTTAL 

 

Retinolszármazékok a Szépségcenteren!

A webshopon elérhető kozmetikumok között a Neogence prémium minőségű, bőrfiatalatító termékcsaládja számos peptid mellett retinil-palmitátot is tartalmaz. Bár feljebb ezt a származékot “gyengének” tituláltam, de valójában inkább gyengédnek mondanám. A használattal kapcsolatos figyelmeztetések erre az egy származékra nem vonatkoznak, ezeknél a termékeknél csak annyi elővigyázatosság szükséges, mint bármelyik másik újdonsághoz a rutinodban. A javaslat az, hogy két hetente maximum 1 valamit kezdj el tesztelni, így ha irritáció van, nyilvánvaló, hogy ki a ludas. Fontos, hogy a retinol származékot tartalmazó kozmetikumot ne használd egy rutinban C-vitaminnal, mandulasavval, AHA savakkal vagy szalicilsavval.

 

NEOGENCE BŐRMEGÚJÍTÓ SZÉRUM RETINOLLAL

NEOGENCE BŐRMEGÚJÍTÓ SZÉRUM RETINOLLAL

 

A Neogence új bőrmegújító szérumja retinollal 3 féle A-vitamin származékkal és bakuchiollal komplex bőrfiatalító hatást nyújt. Már 3 használat után szemmel láthatóan is feszesíti a bőrt, simítja a ráncokat, halványítja a foltokat és élettel telíti a fáradt fakó bőrt. 1,8% retinil-palmitát + retinol + retinal + bakuchiol hatóanyag tartalmával gyengéd és folytonos hatású megújulást ad a bőrnek. 8,5% niacinamid és 5 féle ceramid tartalma támogatja a bőr hidratációját, regenerálja a bőr védőrétegét, kétféle peptiddel pedig fokozza a bőrfeszesítő hatást.

A NARÜKO Jing Cheng márkájának új bőrnyugató retinoidos újdonsága már nálunk is elérhető! Új generációs retinoid hidroxipinakolon-retinoáttal támogatja a bőr fiatalságát. A Super A+ HPR retinoid szérum kíméletes, ám hatékony retinol származéka mindennapi használatra is alkalmas. Bőrnyugtató összetevői segítik a bőrbarrier regenerációt, miközben simítja a ráncokat, feszesíti a bőrt, serkenti a bőrsejtek megújulását, halványítja a foltokat, tisztán tartja a pórusokat és feszesíti a bőrt és simítja a ráncokat. Folyamatos használat mellett a bőr megújul és ragyogóan egységes lesz.

 

JING CHENG SUPER A+ HPR RETINOID SZÉRUM

 

Segítségképpen összeállítottunk egy gyors minta arcápolási rutint (főként normál, zsíros és vegyes bőrtípusra): 1. arctisztítás ► 2. folyékony hidratáló (lotion/toner) ► 3. ránctalanító szérum  ► 4. arckrém (hidratáló vagy ránctalanító). 

A retinol és az A-vitamin származékok fény hatására könnyen bomlanak és veszíthetnek hatékonyságukból, éppen ezért este érdemes őket használni. 

A retinol használata mellett érdemes fényvédőt alkalmazni mivel fényérzékennyé teheti a bőrt, illetve a nagyon érzékeny bőrtípust irritálhatja. Ha odafigyelünk a retinol használatára, akkor viszont remek anti-aging összetevőt tudhatunk a rutinunkban. Javasoljuk, hogy nappali rutinod utolsó lépése egy könnyed, bőrvédő hatású fényvédő legyen. 

JING VHENG SUPER A+ HPR RETINOID SZÉRUM NARÜKO AM+PM 10 PEPTIDES BŐRVÉDŐ NAPTEJ SPF50***  

NARÜKO JING CHENG SUPER A+ RETINOID SZÉRUM

NARÜKO AM+PM 10 PEPTIDES BŐRVÉDŐ NAPTEJ SPF50*** PA+++

 

 

Forradalmi újdonság a hatóanyagok területén a Bakuchiol,  amelyet "növényi retinolnak" is neveznek.

A maláj tea kivonata, hatása megegyezik a retinollal és a retinolszármazékokkal, azok mellékhatásai nélkül. Serkenti a kollagén termelést, és a bőr megújulását, védi a bőr elasztikusságát és anti-akne hatású. Bakuchiol tartalmú kozmetikumot még a legérzékenyebb bőrűek is biztonsággal használhatnak.

Ha próbáltál már retinol tartalmú termékeket, de a bőröd érzékenyen reagált rá, akkor a bakuchiol lesz a megoldás a számodra.

NEOGENCE BŐRFIATALÍTÓ TERMÉKCSALÁD

Források: 

 

 

 

Csatlakozz a több mint 7.000 tudatos nőhöz, aki egyedi ajánlatokban részesül és elsőként értesül akcióinkról, újdonságainkról, hetente frissülő szakértői cikkeinkről. 

 

Keresés