Menü

Így válaszd ki az ideális fényvédőt!

Mit kell tudnod a fényvédő faktorszámokról?

Fényvédő használatával tudod megóvni a bőröd a káros UVA és UVB sugárzástól. Minden fényvédőn megtalálod az adott termék faktorszámát (SPF – Sun Protection Factor), ami azt jelzi, hogy mennyi ideig tudja hatékonyan óvni a bőrödet a fényvédőd, hányszorosára nő a bőröd védekezőképessége a káros sugarakkal szemben.

Ezt egyszerűen ki tudod számolni: ha 10 perc alatt már észreveszed a napkárosodás első jeleit a bőrödön (bőrpír), akkor ezt a fényvédő faktorszámával megszorozva megkapod, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz a napon a leégés kockázata nélkül. Egy 30 SPF fényvédővel ez 10x30=300 percig (5 órán át), egy SPF 50 fényvédővel 10x50=500 percig (kicsit több, mint 8 órán át) védett a bőröd.* 

*forrás: American Association of Dermatology (AAD)

Az SPF sajnos nem adódik össze, tehát ha SPF 50-es fényvédőt használsz és az alapozód SPF 15-ös, akkor nem 65 SPF a védelem, hanem továbbra is 50 (mindig a magasabb értékű SPF érvényesül).

Miért is olyan fontos a fényvédelem?

1. Megóvhatod bőröd fiatalságát, az UVA napsugarak az első számú okai a korai bőröregedésnek. Megelőzni mindig könnyebb, mint a kialakult ráncokat simítani.

2. Megkímélheted bőröd a leégéstől, melyet az UVB sugarak okoznak. A bőr nem felejt és a leégések hatása összeadódik. Minden leégés növelheti a későbbi bőrdaganatok kialakulásának kockázatát.

3. Megelőzheted - vagy, ha már sajnos foltos a bőröd - eredményesebben halványíthatod a májfoltokat és pattanás utáni pigmentfoltokat a mindennapos fényvédelemmel. 

 

Mennyi fényvédőt használj és milyen gyakran?

Az arcra és a nyakra egy 5 forintos méretű mennyiség ajánlott a bőrgyógyászok által. Természetesen a fényvédőd állaga is befolyásolja a mennyiséget, hiszen egy krémesebb formulából az 5 forintos mennyiség több, mint egy folyékonyból. Érezni fogod, hogy mennyire jól terül a bőrön, az 5 forintos mennyiség csak egy útmutató, amihez próbálj meg a lehető legközelebb kerülni.

Egy átlagos hétköznapon, amikor napközben az idődet egy épületen belül töltöd, ha reggel megfelelő mennyiségű fényvédőt használtál, akkor bőven elég védelmet fog adni amíg jössz-mész. Ha napos ablakban ülsz, ugyanúgy érheti napsugárzás a bőröd. 

Ha nyáron vízparton vagy és fürdesz, vagy esetleg erősen izzadsz, akkor közvetlen fürdés után, illetve 40-80 percenként ajánlott újra bekenni magad a biztonság érdekében.

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédők között?

Ahogy az elnevezésből is sejthető, más-más módon szűrik ki a káros UV sugarakat. Egyéni preferencia és bőrtípus kérdése, hogy melyik típusú fényvédőt szereted jobban. A fizikai fényvédő a bőrödre kenve visszatükrözi a sugarakat. Előnye az, hogy igazán gyengéd és érzékeny bőrön is tudod használni, hátránya az, hogy ezeknek a fényvédőknek az állaga nehezebb és hajlamos fehér réteget képezni a bőrön (kivétel a színezett fényvédőknél).

A kémiai fényvédők a bőrben felszívódva elnyelik a káros UV sugarakat és sejt szinten védik a bőröd. Előnyük, hogy könnyedebb állagúak, nem is érzed, hogy a bőrödön lenne, így például kombinált, zsíros bőrűek előszeretettel választják, pontosan a könnyed állaga miatt. Kémiai fényvédők esetében külön figyelj arra, hogy itt a hatóanyagoknak 20 percre van szüksége, hogy biztosítani tudják a bőrödben a kellő védelmet. Fizikai fényvédőknél nem kell várnod, amint bekented magad fényvédővel már védve is vagy.

Az úgynevezett "hibrid" fényvédők a kétféle védelmet kombinálják.

A bőrápolási rutinnál melyik lépés legyen a fényvédő?

A fényvédőd minden esetben a bőrápolási rutinod utolsó lépése legyen. Azzal, ha a fényvédő fölé kensz egy hidratálót, sajnos gyengíted a hatékonyságát, ezért a fényvédőt kend fel mindig utolsónak.
Sminkelni természetesen sminkelhetsz rá, de várj pár percet a krémek felszívódása és a sminkelés között és az alapozódat is óvatosan oszlasd el a bőrödön (ne dörzsöld), hogy a fényvédő továbbra is hatékony maradhasson.

Alap könnyed bőrápolási rutin reggelre (fényvédővel):

  1. arctisztítás: Neogence hialuronsavas hidratáló arclemosó
  2. szérum / eszencia: Neogence C-vitaminos folthalványító szérum és/vagy NARÜKO hialuronsavas hidratáló eszencia
  3. hidratálás: Neogence hialuronsavas hidratáló krém vagy NARÜKO tripla hialuronsavas hidratáló szuflé
  4. fényvédő: NARÜKO am+pm 10 peptides bőrvédő naptej SPF50

Összeszedtünk minden olyan kritériumot, ami fontos lehet egy fényvédő kiválasztásakor, hogy még könnyebben megtaláld a számodra legmegfelelőbbet!  

 

Keresés