Menü

Fényvédelem - Így válaszd ki az ideális fényvédőt!

Fényvédelem - így válaszd ki az ideális fényvédőt

A fényvédő krémek használatával kapcsolatban talán benned is az az elképzelés él, hogy elegendő nyaralás vagy kirándulás alkalmával bekenni magadat. Ez a hiedelem azonban nagyban hozzájárul a bőr öregedési folyamatainak felgyorsulásához. 
Ha szeretnéd sokáig jól érezni magad a bőrödben, a fényvédelmet érdemes első helyre sorolni, mivel enélkül arcbőrön nagyobb eséllyel és korábban jelennek meg az öregedés jelei, úgymint ráncok, pigmentfoltok, rosszabb esetben pedig akár a melanoma.
Az elvékonyodó ózonréteg, a káros UV sugárzás és a fényvédelem fontosságáról sokat hallani, de mit is jelent ez valójában? Mire figyeljünk, ha szeretnénk élvezni a napsütés előnyeit, mégis óvnánk bőrünket a káros külső hatásoktól?

Olvasd el cikkünket, hogy megtudd mire érdemes figyelned!

Miért ennyire fontos a fényvédelem?

Mi történik fényvédelem nélkül a bőrünkkel? 

Mit érdemes tudni az UV sugárzásról?

Mit érdemes tudni a fényvédő faktorszámáról?

Mi a különbség a fizikai és kémiai fényvédők között?

Gyakori kérdések a fényvédők használatáról

Hogyan illeszd be a fényvédelmet a bőrápolási rutinodba?

Extra fényvédő tippek

MIÉRT ENNYIRE FONTOS A FÉNYVÉDELEM?

  1. Megóvhatod bőröd fiatalságát, hiszen az UVA sugarak az első számú okai a korai bőröregedésnek. A ráncok kialakulását megelőzni mindig könnyebb, mint kisimítani azokat. 
  2. Megkímélheted bőröd a leégéstől, melyet az UVB sugarak okoznak. A bőr nem felejt és a leégések hatása az évek múlásával összeadódik. Minden leégés növelheti a későbbi rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázatát. 
  3. Megelőzheted - vagy, ha már sajnos foltos a bőröd - eredményesebben halványíthatod a májfoltokat és pattanás utáni pigmentfoltokat a mindennapos fényvédelem segítségével.  

Miért van szükségünk mégis napfényre? 

A napfénynek számos pozitív hatása van szervezetünkre. A napfény természetes antidepresszáns, hiszen növeli szerotonin szintünket, ezáltal javul a hangulatunk. Nagyban hozzájárul a D-Vitamin termelődéséhez, ami az immunrendszerünk számára létfontosságú. Emellett a napsütés segíthet enyhíteni a pikkelysömör, illetve számos autoimmun betegség tüneteit is.

A mindennapi fényvédelem 

A bőr öregedését okozó tényezők közül a napfény az egyik, amit mi magunk tudunk befolyásolni. Ez azt jelenti, hogy a fényvédelem beépítése a mindennapi rutinba felettébb hasznos szokás, így sohasem késő elkezdeni a fényvédő krémek használatát!
Érdemes fényvédőt használni akkor is, ha felhős az idő, hiszen sugárzás ilyenkor ugyanúgy éri a bőrt, még ha nem is érezzük. A fényvédő használatáért a bőröd sokáig hálás lesz: ez az egyik legjobb befektetés, amit a szépséged megőrzésé érdekében tehetsz.

MI TÖRTÉNIK FÉNYVÉDELEM NÉLKÜL A BŐRÜNKKEL?

A bőr a test legnagyobb szerve és ez felelős a védelmünkért a környezeti hatásokkal szemben. A testhőszabályozás mellett, a bőrünknek elsősorban a szabadgyökökkel kell harcolnia.
A szabadgyökök oxigén- vagy nitrogénalapú molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetünkben, de akár a DNS is a célpontjukká válhat. Mindent támadnak és tönkretesznek, amit érnek, miközben a folyamat révén maguk is elpusztulnak (ezért egyes szakemberek a kamikaze harcosokhoz hasonlították őket, akik úgy pusztították el az ellenséget, hogy közben maguk is meghaltak). Tehát károsítanak olyan létfontosságú anyagokat a szervezetünkben, mint a kollagén, elasztin, lipidek és sejtszervecskék. 
A szabadgyökök elsősorban a modern élettel összefüggő környezeti ártalmak által jutnak a testünkbe: dohányfüst, szennyezett élelmiszerek, a képernyők kék fénye illetve a napsugárzás. 
A napfény UV sugarai megfelelő „otthont teremtenek” a szabadgyököknek. A szabadgyökök láncreakciót indítanak be a bőrben, amikor az UV sugárzás a bőrrel érintkezve kölcsönhatásba lép a levegőben lévő oxigénnel. A szabadgyökök bejutásával és „működésbe lépésével” károsodik a sejtmembrán, a proteinek, végeredményképpen a bőr is.

MIT ÉRDEMES TUDNI AZ UV SUGÁRZÁSRÓL?

A napfény három összetevőből áll: látható fényből, infravörös fényből és ultraibolya fényből. Az UV sugárzás a látható fénynél kisebb hullámhosszúságú, elektromágneses sugárzás, ennek is három fajtáját különböztetjük meg.

UV-A sugárzás

Ez a sugárzás a földfelszínre érkező sugárzás legnagyobb része és legnagyobb mértékben ez felelős a bőröregedésért. Nagy hullámhosszú sugarak (320-400nm), ezért a bőr mélyebb rétegeibe is képesek behatolni. Ez azért fontos, mert az UV-A sugárzás könnyen elérheti a kollagén és elasztin rostokat (ami a bőr kötőszövetének egy lényeges alkotóeleme és a bőr feszességéért, rugalmasságáért felelős). Ha ezek a rostok roncsolódnak, a bőr „tartóváza” egyszerűen összeomlik. Végeredményképpen emiatt lesz ráncos, megereszkedett és petyhüdt a bőr.
Fontos, hogy tudd, az UV-A sugarak mindig jelen vannak, akkor is, ha éppen nem süt a nap. Az UV-A sugarak 80%-a a felhőkön keresztül is képes áthatolni. Ezért is érdemes minden nap használnod fényvédőt, hiszen, ha éppen nem is égsz le, az UV-A sugárzás miatt a bőröd akkor is ki van téve a bőröregedésnek.
Az UV-A sugárzást nem érzed azonnal (mint a napégésnél), hogy valami történt a bőröddel, csak az évek múlásával tűnik fel a tükörben az, hogy bőröd kevésbé feszes és sima, mint korábban. Érdemes megjegyezni, hogy az UV-A sugarak az ablaküvegen keresztül is áthatolnak, ezért ha egy nagy irodaházban ablak mellett ülsz, vagy gyakran vezetsz – gondolj arra, hogy a szélvédő és az ablaküveg sem nyújt védelmet.

UV-B sugárzás

Az UV-B sugárzás felelős a bőr leégéséért. Kisebb hullámhosszúak (280-320nm), ezért nem hatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, csak a bőr felső részét (a felhámot) károsítják. Viszont az UV-B sugárzás ezerszer erősebb, mint az UV-A, ezért fokozottabban pusztítja a sejteket – és sajnos ez a bőrrák elsődleges okozója.

UV-C sugárzás

Az UV-C sugarakat teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. De ha valami miatt egyszer csak eltűnne az ózonréteg, az UV-C sugárzás végzetes lenne az élőlényekre…

 

Fényvédelem és UV sugárzás

MIT ÉRDEMES TUDNI A FÉNYVÉDŐ FAKTORSZÁMOKRÓL?

Minden fényvédőn megtalálható a termék faktorszáma (SPF – Sun Protection Factor). Az nem SPF azt jelzi, hogy mennyivel tovább maradhatsz a napon leégés nélkül, valójában inkább azt, hogy mennyivel több időbe telik hogy a fehér bőrödet megkapja a nap, mintha egyáltalán nem használnál fényvédőt. 
Ez így talán egy kicsit még ködösen hangzik, ezért nézzünk egy példát: egy teljesen érintetlen bőrfelület 10 másodperc alatt elkezd kipirulni, ha erős UV sugárzás éri. Ugyanez a bőrfelület megfelelő fényvédelemmel 300 másodperc (5 perc) alatt kezd el pirosodni. Ha a 300 másodpercet elosztjuk 10 másodperccel akkor 30-at kapunk, tehát ez egy SPF 30-as fényvédő. 
Viszont a példánkban egy teljesen fehér bőrfelületet tettünk ki direkt UV sugárzásnak, a valóságban pedig ez egy kicsit árnyaltabb. Általánosságban az SPF 30-as fényvédőkről elmondható, hogy az UVB sugarak 96,6%-át szűrik ki, míg az SPF 50-es fényvédők esetében ez 98%. Jelenleg nincs olyan fényvédő, ami képes kiszűrni a kárus UVB sugarak 100%-át. 
Amikor nyaralsz vagy napozol, akkor a fényvédőt érdemes két óránként újrakenned, hiszen az úszás, a sportolás és az izzadás is mind-mind befolyásolja a fényvédelem hatékonyságát.
Az SPF sajnos nem adódik össze, tehát ha SPF 50-es fényvédőt használsz és az alapozód SPF 15-ös, akkor nem SPF 65 a védelem, hanem továbbra is 50 (mindig a magasabb értékű SPF érvényesül).
Érdemes tudni, hogy az SPF az UVB sugárzás elleni védelem jelölője, azt mutatja, hogy adott fényvédő milyen mértékben véd az UVB sugárzástól. Az UVA sugárzásnak nincs ehhez hasonló besorolása, ezért az SPF érték az UVA védelemről semmilyen információt nem közöl.

FIZIKAI és KÉMIAI FÉNYVÉDŐK – MI A KÜLÖNBSÉG?

Ahogy az elnevezésből is sejthető, más-más módon szűrik ki a káros UV sugarakat. Egyéni preferencia és bőrtípus kérdése, hogy melyik fényvédőt szereted jobban. 

A fizikai fényvédelem

A fizikai fényvédők a bőrödre kenve eltérítik és megszűrik, bizonyos esetben vissza is verik a káros napsugarakat. Előnyük az, hogy igazán gyengédek, nagyon érzékeny bőrre javasoltak, hátrányuk az, hogy ezeknek a fényvédőknek az állaga kicsit nehezebb és hajlamosak fehér réteget képezni a bőrön (kivétel a színezett fényvédőknél). A fizikai fényvédelem remek választás nagyon érzékeny bőrűeknek, napérzékenyeknek és rozáceával küzdőknek. A cink-oxid (zinc oxid) és a titán-dioxid (titanium dioxide) az a két összetevő, amelyek fizikai szűrőként funkcionálnak, ha ezt látod az összetevőlistában, akkor a termék fizikai szűrőket (is) tartalmaz.

A kémiai fényvédelem

A kémiai fényvédők kicsit úgy működnek, akár egy szivacs: elnyelik a nap káros sugarait. Előnyük, hogy könnyedebb állagúak és nem hagynak a bőrön réteget. Szinte nem is érzed, hogy a bőrödön lenne, így például kombinált, zsíros bőrűek előszeretettel választják ezt a fajta fényvédelmet. A kémiai fényvédők leggyakoribb összetevője például az oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, és az octinoxate, de új anyagok is folyamatosan bukkannak fel a piacon. 

NARÜKO HŰSÍTŐ FÉNYVÉDŐ TEAFA OLAJJAL SPF5 NEOGENCE FÉNYVÉDŐ GÉL SPF50+
NARÜKO HŰSÍTŐ FÉNYVÉDŐ TEAFA OLAJJAL SPF50*** 50ML NEOGENCE FÉNYVÉDŐ GÉL SPF50+**** 50ML

Hibrid fényvédők

Az úgynevezett hibrid vagy vegyes fényvédők a kétféle védelmet egyesítik. Tökéletesen kiegyensúlyozzák a két technológiát, hiszen a fizikai és kémiai fényvédők előnyeit kombinálják. A hibrid fényvédők ráadásul könnyebbek a bőrön mint a tiszta fizikai társaik.

NARÜKO SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ TEAFAOLAJJAL SPF50*** NARÜKO AM+PM 10 PEPTIDES BŐRVÉDŐ NAPTEJ SPF50

NARÜKO SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ TEAFAOLAJJAL SPF50***

NARÜKO AM+PM 10 PEPTIDES BŐRVÉDŐ NAPTEJ SPF50*** 50ML

Színezett fényvédők

Ha nem szeretsz alapozót használni, de azért a bőrödnek szüksége van egy kis egységesítésre és korrigálásra, akkor a színezett fényvédőket neked találták ki. Egy korrigáló hatású színezett fényvédő tökéletes választás világosabb bőrre, ha szeretnéd csökkenteni a pórusokat, halványítani a foltokat, egységesebb arcbőrre és fényvédelemre is vágysz. 

NARÜKO REGENERÁLÓ BB KRÉM NÁRCISSZAL SPF50**** NEOGENCE SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ SPF50+**** NARÜKO SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ TEAFAOLAJJAL SPF50***
NARÜKO REGENERÁLÓ BB KRÉM NÁRCISSZAL SPF50**** NEOGENCE SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ SPF50+**** NARÜKO SZÍNEZETT FÉNYVÉDŐ TEAFAOLAJJAL SPF50***

GYAKORI KÉRDÉSEK A FÉNYVÉDŐK HASZNÁLATÁRÓL

Mennyi fényvédőt használjak?

A fényvédő állagától függően, egy körülbelül egy 5 forintos méretű mennyiség ajánlott a bőrgyógyászok által az arcra és a nyakra.
Egy átlagos hétköznapon, amikor az idődet túlnyomórészt egy épületen belül töltöd, ha reggel megfelelő mennyiségű fényvédőt használtál, akkor valószínűleg elég védelmet fog adni a nap végéig. Ha napos ablakban ülsz, ugyanúgy érheti napsugárzás a bőröd.  
Ha nyáron vízparton vagy és fürdesz, vagy esetleg erősen izzadsz, akkor közvetlen fürdés után, illetve két óránként ajánlott újra bekenni magad a biztonság kedvéért.

Mikor tegyem fel a fényvédőt?

A fényvédőd minden esetben a bőrápolási rutinod utolsó lépése legyen. Azzal, ha a fényvédő fölé kensz egy krémet, sajnos gyengíted a hatékonyságát, ezért a fényvédőt kend fel mindig legutoljára.
Sminkelni természetesen sminkelhetsz rá, de várj pár percet a krémek felszívódása és a sminkelés között és az alapozódat is óvatosan oszlasd el a bőrödön (ne dörzsöld), hogy a fényvédő továbbra is hatékony maradhasson.

Mikortól hat a fényvédő?

A fényvédőben lévő fizikai UV szűrők úgymond azonnal működésbe lépnek és védelmet adnak, viszont érdemes pár percet várni míg elkezded a sminkelést vagy az öltözködést. Ugyanis az telik időbe, míg a fényvédő megfelelően „elterül az arcodon” és az arc egész felületén kialakítja a védelmet. Ha idő előtt rásminkelsz vagy a ruháddal ledörzsölőd, akkor már a fényvédő réteg veszít a hatékonyságából.

HOGYAN ILLESZD BE A FÉNYVÉDELMET A BŐRÁPOLÁSI RUTINODBA?

Alap könnyed bőrápolási rutin reggelre (fényvédővel): 

Nyáron, amikor nagyon meleg van, sok esetben a krém ki is hagyható a fényvédő alól. Ha te is kevés réteget szeretsz nyáron: használj krém helyett folyékony hidratálót, tonert vagy lotiont közvetlen arctisztítás után, eszencia/szérum előtt, így bőröd hidratált és puha marad amikor többet izzadsz akkor is.

Összeszedtünk minden olyan kritériumot, ami fontos lehet egy fényvédő kiválasztásakor, hogy még könnyebben megtaláld a számodra legmegfelelőbbet! 

Fényvédelem - Válaszd ki a tökéletes Neogence vagy NARÜKO fényvédőt

Itt találod az összes Neogence és NARÜKO fényvédőnket

EXTRA FÉNYVÉDŐ TIPPEK

Tipikusan káros napsugárzás, légszennyezés, stressz, egészségtelen étkezés miatt szaporodnak el a szabadgyökök. Jó ha kéznél van, már megelőzésképpen is valamilyen antioxidáns a védekezés érdekében. Az antioxidánsokat baj megelőző hatóanyagként is definiálhatjuk, mivel legfontosabb tulajdonságuk, hogy képesek felvenni a harcot a szabadgyökökkel szemben. Szuper antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, zöld tea.

Reméljük a fenti tanácsok és információk segítségével könnyen ki tudod választani a bőrtípusodnak és életstílusodnak megfelelő fényvédőt, hogy biztonságosan élvezhesd a napfényt és hosszú távon is jól érezd magad a bőrödben!


Források:
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs
https://www.science.org.au/curious/people-medicine/what-does-spf-rating-really-mean#:~:text=SPF%20stands%20for%20Sun%20Protection,sunscreen%20protects%20skin%20against%20sunburn.

 

Keresés